Jeste li znali kako se na mjestu tržnice Dolac, nekada nalazilo GROBLJE?!

FOTO: Sitana Omer

U davnini se uz crkvu sv. Marije na Dolcu nalazilo groblje. Kosti nekih pokojnika otkrivene su kad se kopao teren za izgradnju današnje tržnice.

Davne 1930. godine otvorena je najveća zagrebačka tržnica Dolac. Prije njenog otvaranja Zagrepčani su glavnu tržnicu imali na samom trgu bana Jelačića, nekadašnjoj Harmici – nazvanoj tako po mađarskoj riječi “harmincz”, što označava broj 30. Naime, taj naziv “tridesetnica” dolazio je od carine koja se plaćala na uvezenu robu. Isprva je carina iznosila trideseti dio vrijednosti robe, pa se ustalio taj pojam, premda se stvarni iznos carine s vremenom mijenjao i nije uvijek iznosio trideseti dio tj. 3.33%.

S vremenom je nastala potreba da se tržnica ukloni s glavnog zagrebačkog trga, kako bi se dobio čist i reprezentativan javni prostor. Za mjesto nove tržnice odabran je Dolac, u to vrijeme svojevrsna sirotinjska četvrt prepuna malih kućeraka gusto naslaganih između Kaptola i crkve sv. Marije. Sve te kućice su porušene da bi se dobio otvoreni prostor za novu tržnicu. Do crkve sv. Marije nalazio se u davnini i samostan, čiji su temelji došli na vidjelo pri raskopavanju lokacije za novu tržnicu. Pri kopanju terena za tržnicu otkrivene su i kosti s groblja koje se nekada nalazilo uz crkvu sv. Marije.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Navodno je lokaciju Dolac odabrao arhitekt Viktor Kovačić. Odluka je bila dosta kontroverzna, upravo stoga što se moralo obaviti veliko rušenje i raščišćavanje prostora naseljenog još od srednjeg vijeka. No, zagovornici modernizacije imali su argument da je tim rušenjem kvaliteta tog prostora povećana.[/box]

Tržnica Dolac postala je prepoznatljiva po tradicionalnim “kumicama” koje su obavljale trgovinu. Godine 2006. čak je podignut na Dolcu spomenik “Kumice”, rad kipara Stjepana Gračana (koji je i autor kipa Marije Jurić Zagorke u obližnjoj Tkalčićevoj ulici).

>>> ŠOKANTAN I ZASTRAŠUJUĆI DJEČJI GROB nalazi se u samom centru Zagreba… (FOTO)


Komentari