Doznajte SVE o prvim autobusima u Zagrebu!

Facebook/Zagreb-Kakav je bio nekada (Krešimir Katić)

Organizirani javni prijevoz na području Grada Zagreba započeo je davne 1927. godine,  za što je bila zadužena tvrtka “Autobus – promet”.

Naime, kada su se u promet pustili prvi autobusi, prometna je mreža u prvoj godini proširena na osam autobusnih linija, uvođenjem Opelovih autobusa. Većina je imala polazno stajalište na Zrinjevcu, osim linije s Jelačićeva trga za Gornji grad. Putnici su se prevozili od Akademskog trga do Savskih kupališta te od Akademskog trga, preko Podsuseda do Samobora, sa svega s tri autobusa marke Lancia, koji su mogli primiti 30 putnika.

20. travnja 1931. godine uprava Zagrebačkog električnoga tramvaja u potpunosti preuzima gradski autobusni promet od tvrtke “Autobrzovoz”, a koju je prethodno otkupila Gradska štedionica u čijem je sastavu tada bio ZET. Vozni park je naime brojao 30 autobusa kojima je isprva nastavljen promet na šest dnevnih i dvije noćne linije. Dužina linija iznosila je ukupno 9,6 kilometara. Uz Savsku cestu, u sastavu starog tramvajskog spremišta, organiziran je prostor za popravak, ali i samo spremište autobusa.

Danas ZET ima više od četiri stotine autobusa i putnike prevozi na 134 autobusne linije suvremenim i ekološki prihvatljivim vozilima. 

Izvor: zg-magazin.com.hr


Komentari