‘Heja, heja, Cibosi’: Legendarni košarkaški klub slavi 71. rođendan

commons.wikimedia.org

Vukovi s Tuškanca.

KK Cibona, legendarni košarkaški klub iz Zagreba, osnovan je 24. travnja 1946. pod imenom Sloboda.

U početku je često mijenjao ime (Zagreb, Vihor, Polet), da bi 1950. pristupio SD Lokomotiva i uzeo njihovo ime. Iz Lokomotive istupaju 1975. i uzimaju sponzorsko ime Cibona (prehrambeni koncern koji su činila zagrebačka poduzeća “Kraš”, “Franck”, “Badel” i “Voće”). Ime samog sponzora dolazi, po jednima od tal. cibo = hrana, a po drugima dobilo je po spoju riječi CI(korija)-BO(mbon)-NA(ranča), a pravo ime dolazi od spojenice iz latinskog “cibus bonus”, koje znači “dobra hrana”, po tome je dobio koncern ime.

U samom početku promjene imena, zbog mlade ekipe kakva je Cibona bila i prema Mirku Novoselu, koji je bio alfa i omega kluba, kružio je šaljivo značenje imena: C(icibanski) I(nstitut) B(asketskog) O(ca) N(ovosel)A. Ime Cibona toliko se ukorijenilo među navijačima da se održalo i do danas, unatoč činjenici da se prehrambeni koncern po kojem su dobili već poodavno raspao.

Klupski nadimak je Vukovi s Tuškanca, jer je tadašnja Lokomotiva prije izgradnje današnje Košarkaške dvorane Dražena Petrovića igrala na igralištu na Tuškancu. Boja dresa im je plava. Navijači im skandiraju “heja-heja cibosi” što je modifikacija originalnog navijanja “heja-heja-lokosi” dok se klub zvao Lokomotiva.

Smogovci od 2010. godine intenzivno prate Cibonu što ih čini prvom organiziranom navijačkom skupinom u povijesti kluba. Smogovci su proizašli iz Akcije za spas Cibone, putem koje su se ljubitelji kluba organizirali oko spašavanja posrnulog kluba u financijski izrazito teškom periodu, kada je klub bio pred gašenjem.


Komentari