Žustra polemika: Ugrožavaju li se ovako životi pasa?

Picmoneky/ Facebok/ Zakaj volim pese

Koliko puta ste u šetnji naišli na psa bez vodilice čiji vlasnik je negdje u daljini?

U Facebook grupi Zakaj volim pese objavljen je video ispod kojeg se razvila žustra rasprava. Naime na njemu su prikazana dva psa, jedan na povodcu, a drugi bez njega čiji vlasnik je bio udaljen dva kilometra, kako kaže autor videa.

“Ovako dođe do nesreće”, napisao je član grupe, a s njime su se mnogi složili. Psa na vodilici mnogi bi okarakterizirali kao “opasnu” pasminu, a zbog njegovog položaja većina je i zaključila da nije socijaliziran.

Facebook/ Zakaj volim pese
Facebook/ Zakaj volim pese

Zanimljivo je kako se većina komentatora koncentrirala baš na vezanog psa iako je on pod kontrolom svog vlasnika, bez obzira na to što je krenuo prema psu bez povodca.

“Koliko vidim, ovaj pesek se želi pošnjofati i igrati, nema naznaka agresiji, dok je Vaš staff izuzetno agresivan, a bogami kao takav i opasan”, gospođa je, ipak, progriješila pasminu (radi se o pit bullu), ali da je drugi pas bio vezan, ovaj “opasni” ne bi imao na što reagirati.

“Socijaliziran, nesocijaliziran na lajni je i pored svog vlasnika prema tome pazite na svoje pse a ne kasnije kukat kako se to dogodilo i derat se sa 20metara udaljenosti “dobar je moj! nece nista!” … treba i gledat malo oko sebe, nisu uvijek svi drugi krivi“, napisala je druga komentatorica koja je stala na stranu vlasnika vezanog psa.

Što kaže zakon?

Mnogi su se koncentrirali upravo na to socijaliziranje psa, a u manjini su bili oni koji uvidjeli na koji je zasta problem autor videa i fotografija htio ukazati. Puštanje pasa bez povodca prekršaj je koji se kažnjava sa 600 do 1000 kuna, no čini se, zakona se ovdje nitko nije sjetio.

“Posjednik smije izvoditi psa na javne površine, te prostore i prostorije javne namjene ako je pas propisno označen i na povodcu. Vlasnik opasnog psa (što je opasan pas određuje Pravilnik o opasnim psima – NN 117/08), smije izvoditi na javne površine, te prostore i prostorije javne namjene samo psa koji je na povodcu, označen mikročipom i s brnjicom.

Psi se mogu kretati bez povodca, uz nadzor i odgovornost vlasnika na javnim površinama koje su obilježene znakom s likom psa na površinama koje su navedene u članku 15. Odluke.”

Krivica je na obje strane

“Ma dajte molim vas , a da je slobodan bio ovakav pas bull tipa a na uzici mješanac ovaj onda bi svi skočili u obranu. Ja ako nešto mrzim to su ljudi koji puštaju svoje pse bez lajne i deru se NE BRINI SAMO SE ŽELI IGRATI!!!”, napisala je gospođa Jelena i pogodila u srž problema.

Često vlasnici vjeruju da beskrajno poznaju svoje ljubimce, a onda netko nastrada. Psi bez povodca možda jesu druželjubivi, ali onaj pas kojem priđu možda nije. Tu se obično događaju nesretni slučajevi, a onda se traže krivci. Vlasnik i jedino vlasnik je odgovoran za svog ljubimca, ako u zakonu stoji da pas mora biti na povodcu to valja poštovati. Ako je pas na povodcu, ali nije socijaliziran, vlasnik i to mora prepoznati i maknuti se od puštenih pasa.

Kada se sve zbroji, kriva je i jedna i druga strana, jedna zbog neodgovornog ponašanja, a druga zbog lošeg odgoja. Nesreće će se nastaviti događati dok god će vlasnici stavljati ego i nemjerljivo povjerenje ljubimcima ispred sigurnosti. Ovdje se vlasnik vezanog psa nije htio maknuti jer su, eto, prvi došli na to mjesto, a vlasnik puštenog psa bio je negdje u daljini jer se njegov ljubimac “samo želi ponjušiti i igrati”.

>>> PSI VAM NISU SREDSTVA ZA ‘BILDANJE’ EGA: Pismo neodgovornim vlasnicima koji ljubimcima liječe svoje komplekse (FOTO)


Komentari