Zagrepčani, koliko šećete svoje pse? Njemačka trenutno uvodi zakon koji će to regulirati!

Izgleda da se Njemačka na državnoj razini odlučila obračunati s neodgovornim vlasnicima pasa, jer je u pripremi novi zakon kojim bi reguliralo koliko često oni izvode svoje ljubimce u šetnju.

Tamošnja je ministrica poljoprivrede, Julia Kloeckner, kazala kako se savjetovala sa stučnjacima te je došla do zaključka da bi se zakonom trebalo propisati šetanje pasa barem dva puta dnevno u trajanju od po jedan sat, piše Telegram.

Osim šetnje, dopušteno je i puštanje pasa si u dvorište u istom propisanom trajanju. Iako u dobroj namjeri, ovaj je prijedlog zakona za sada naišao na brojne kritike i pokrenuo nacionalnu debatu.

Kao prvo, očito je da nije svaki pas isti, pa tako različite veličine i tipovi pasmina zahtijevaju i različite količine fizičke aktivnosti. Osim toga, građani nisu sigurni treba li država zaista biti ta koja može odlučivati o tome što je najbolje za njihove ljubimce.

No izgleda da je ministrica odlučna. “Kućni ljubimci nisu igračke koje služe za maženje – njihove potrebe moraju se uzeti u obzir”, objasnila je svoj stav i dodala da ih se ne smije predugo ostavljati same.

No, postoji i druga strana struke koju Kloeckner nije uzela u obzir. Glasnogovornik udruge njemačkih uzgajivača pasa, Udo Kopernik, rekao je da je prijedlog zakona postao predmet sprdnje među vlasnicima pasa jer oni ionako već šeću svoje ljubimce, a neki čak i više od ‘propisanog’. Komentirao je i kako je pravila vjerojatno doneseno u dobroj namjeri, ali da je nerealno.

No, neke odrednice zakona nisu toliko smiješne i mogle bi uvesti pozitivne promjene za prava životinja. Tako bi na primjer zakon zabranjivao držanje pasa na lancima, a uvelo bi se i pravilo po kojem uzgajivači ne smiju imati više od tri legla.

Prijatelji životinja upozoravaju na sve češću pojavu: Obitelj na skijanje, a psi na ulice

Komentari