Zagrepčani, cijepite li svoje pse protiv bjesnoće? Izgleda da je ovo u Hrvatskoj veliki problem, a kazne su ogromne!

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, koji se obilježava 28. rujna, Prijatelji životinja u petak su upozorili da u Hrvatskoj velik broj pasa nikada nije cijepljen, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno, kao i označavanje mikročipom.

Kazna za neoznačavanje psa mikročipom i necijepljenje iznosi šest tisuća kuna.

Iz Prijatelja životinja također su podsjetili da je Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. propisano da gradovi i općine moraju organizirati i provesti kontrolu mikročipiranja pasa na svojem području, odnosno obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom.

Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, u Hrvatskoj je i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što su ocijenili poražavajućim.

S druge strane, napomenuli su, skrbnici pasa koji savjesno cijepe svoje pse čine to svake godine kako to nalažu propisi, iako prema preporuci proizvođača cjepiva i WSAVA, vodeće svjetske organizacije koja okuplja veterinare male prakse, pse treba samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva, koji jamče imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine.

Dakle, dok jedni cijepe svoje pse i prekomjerno, drugi svojega psa nikad nisu niti odveli veterinaru čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama, upozorili su Prijatelji životinja i dodali kako nadležne institucije moraju provesti potpunu kontrolu zakonske obaveze cijepljenja i mikročipiranja pasa.

Ustvrdili su i da u Hrvatskoj nema obaveze sustavne kontrole lovačkih pasa, iako je to vrlo opasno s obzirom na to da ti psi mogu lako doći u izravan doticaj s divljim životinjama.


Komentari