Vrućina u automobilu može ubiti vašeg psa za 5 minuta: Evo koje su temperature prihvatljive i zašto!

Pixabay

Kao što već i znamo, psi nemaju žlijezde znojnice po cijelom tijelu poput ljudi, pa mnogo teže reguliraju tjelesnu temperaturu. Stoga su im ljetne vrućine prava muka, jer jedini način na koji se mogu ohladiti je dahtanje koje zavrijeme sparina nije dovoljno učinkovito.

Dok sunce jako grije, vlasnici moraju biti obzirniji prema ljubimcu i osigurati mu dovoljno hlada i vode tijekom cijelog dana. Prije putovanja savjetuje se rashladiti automobil klimom i osigurati dovoljno vode. Washingtonski su stručnjaci posebno upozorili vlasnike pasa koji kreću na odmor automobilom jer samo nekoliko minuta u zagrijanoj unutrašnjosti može izazvati kolaps organa, otkazivanje živaca, srca i smrt ljubimca. Ne pomaže čak ni otvoren prozor.

Uobičajna pseća temperatura je 38,5° C, no popne li se na 41° C to će biti kobno za psa. U opasnosti nisu samo ljubimci u automobilu nego i oni izloženi fizičkom naporu. Bolje je ostati u hladu dok su temperature iznad 27° C nego planinariti, a šetnje je najbolje obaviti kasno poslijepodne ili rano ujutro.

Teško disanje, plavi naotečeni jezik, dahtanje i hvatanje zraka uobičajeni su simptomi toplinskog udara. U tom je slučaju najbolje odmah namočiti ručnike hladnom vodom i omotati psa te što prije otići do veterinara ili ga pozvati kući. Savjetuje se upaliti klimu ili ventilator, a psa se ne smije polijevati hladnom vodom po glavi.

Ako je vani samo 22° C, temperatura u automobilu koji je na izravnom udaru sunca može se popeti na 45° C. Iako je parkiran u hladu, u automobilu je temperatura veća nego vani. Njušku i uši ljubimca najbolje je zaštiti kremom protiv UV zraka.


Komentari