VLASNICI PASA, OPREZ! Diljem Zagreba netko na livadama ostavlja otrov za štakore

wiki

Što ljude natjera na ovako nešto?

Proteklog vikenda šokirao nas je i rastužio slučaj trovanja u Novog Zagrebu. Naime, na livadi u Sloboštini netko je ostavio otrov, kojeg je kasnije pas King i pojeo. On je hitno završio kod veterinara, no jetra mu je svejedno oštećena. Njegov vlasnik upozorio je i ostale na opasnost koja vreba njihove kućne ljubimce.

>>> VLASNICI, BUDITE JAKO OPREZNI: U Novom Zagrebu otrovan pas, oštećena mu jetra

Gotovo identičan slučaj dogodio se i na drugom kraju grada, tamo je netko na livadi ostavio otrov za štakore, a malom psiću Rockyju, nažalost, nije bilo spasa. Njegova gazdarica na tren nije obraćala pozornost na njega, a maleni je to iskoristio i pojeo ono što je pronašao na livadi.

Vrlo brzo počeo je odbijati hranu i postao je bezvoljan, a uskoro mu je krenula i krv iz nosa. Vlasnica je reagirala odmah i odvela ga veterinaru, ali nije mu bilo spasa. Ista sudbina zadesila je i pse s Jaruna, Vrbana i Staglišća. Osim njih stradale su i mačke, a među stanovnicima ovih kvartova zavladala je panika.

Iz Dumovca su kazali da je u ovakvim slučajevima pronalazak otrova najbolje prijaviti komunalnim redarima i policiji. Najteži slučaj trovanja dogodio se prije četiri godine kada je pojedinac životinje trovao pužomorom na području Ribnjaka i Tuškanca, u Zapruđu te na savskom nasipu kod Kajzerice i na Srednjacima.

Kako postupiti ako posumnjate na trovanje?

Ako se radi o otrovu za glodavce, koji je antikoagulans, što znači da sprečava zgrušavanje krvi, životinje će početi krvariti, može im se napuhnuti trbuh, a na tijelu su im vidljive modrice te se pojavljuju grčevi i drhtavica.

Težina trovanja ovisi o količini otrova koju životinja pojede, a u svakom slučaju najvažnije je što prije stići do veterinara te da se životinju nikako ne potiče na povraćanje, piše Večernji.


Komentari