Vlasnici odbijaju plaćati porez na pse: Evo kako Hrvatska stoji po tom pitanju

Zbog velikog broja pasa, ali i nemarnosti njihovih vlasnika, koji za njima ne žele čistiti, španjolske vlasti odlučile su sljedeće godine uvesti porez na pse.

U španjolskom gradu Zamora, broj pasa je znatno premašio broj djece, pa su Španjolci odlučili od početka 2020. uvesti porez na kućne ljubimce. U našoj zemlji nadležne institucije za sada ne razmišljaju u tom smjeru, makar su se mnogi vlasnici kućnih ljubimaca pobunili protiv same ideje.

Zanimljivo je, kako je u svijetu plaćanje poreza na pse sasvim normalna stvar, a građani se ne bune. Razlog tome vjerojatno se krije u činjenici, da su porezom psima osigurane kante za izmet, crvene vrećice, koje vlasnici koriste da izmet pokupe iza svojih ljubimaca. Financira se održavanje, pražnjenje i čišćenje kanti, a pasa lutalica apsolutno nema.

Udruga Prijatelji životinja podržala bi uvođenje poreza na pse, jer se u Hrvatskoj svakodnevno ubijaju psi u skloništima. Broj usmrćenih pasa godišnje mjeri se u tisućama ubijenih zdravih životinja. Skloništa su krcata psima, dok mnogi kupuju pse podržavajući njihov uzgoj i iskorištavanje. Stoga bi se oporezivali građani koji kupuju pse. Ako nekome nije problem izdvojiti nekoliko tisuća kuna za kupnju psa umjesto da ga udomi besplatno, tada mu nije problem izdvojiti ni iznos za porez. Porez bi trebali plaćati i svi koji se bave uzgojem i prodajom pasa.

Također, Udruga smatra vrlo važnim situaciju, ako bi se porez uveo, da ne bude visok, već simboličan i s ciljem poboljšanja dobrobiti životinja. Udruga predlaže da taj iznos bude manji od cijene cijepljenja pasa, što može znatno pomoći napuštenim psima.


Komentari