(VIDEO) Afrička divlja mačka subsaharu zamijenila Turopoljem: Sama i opasna mjesecima luta okolicom Zagreba

Screenshot / YouTube

Turopoljski lug, prostor zbog raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta zaštićen kao Natura2000 područje, posljednjih je dana postao utočište životinji koju nikako ne bismo očekivali na tom području jer ona jednostavno njemu ne pripada, piše vgdanas.

Na snimci koju je dobio vgdanas, nije ris, kako se možda čini na prvu, nego serval – afrička subsaharska divlja mačka! Srednje je veličine i može narasti do 60 cm i težine od 18 kg, a uglavnom se hrani glodavcima i manjim pticama i gmazovima. Zbog svoje ljepote tražena je životinja na crnom tržištu divljih životinja gdje postiže cijene iznad 10 tisuća dolara. A prema posljednjim informacijama to je bila i sudbina ove životinje koja danas luta šumom turopoljskog luga.

Kako je za vg danas rekao čitatelj, životinja ima ogrlicu što znači da ima i vlasnika. Kako portal neslužbeno doznaje, životinja je iz doma pobjegla još tijekom ljeta iz Slovenije gdje su je u kolovozu i snimili lovci. S obzirom na rijetkost ove životinje može se zaključiti da se radi o istoj životinji koja je danas u Turopolju.

Iako je pobjegla iz zatočeništva, sudbina joj nije naklonjena. Ova afrička životinja teško može preživjeti zimu na našem području. Ipak, ako ju pronađete, ne pokušavajte ju sami uhvatiti, već pozovite nadležne službe jer je opasna.


Komentari