(UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ) Pokušale spasiti psa od zlostavljača: ‘ Želudac nam se okrenuo, jeli su ga crvi!’

Čitateljica

Sara je s nama podijelila detalje procesa spašavanja Lou iz stravičnih uvjeta u kojima ju je držao vlasnik.

Sara je Zagrepčanka koja je poznata u krugovima ljubitelja pasa po velikom srcu i trudu koji ulaže u spašavanje napuštenih njuški koje žive u užasavajućim uvjetima ili su pak prepušteni na milost i nemilost ulici.

Kao i ostali zaštitari i Sara je spasila veliki broj pasa, no nažalost, doživjela je i situacije u kojima nesretnim četveronožnim prijateljima nije bilo pomoći. Priča malene Lou jedna je od takvih, a stanje u kojem su ju Sara i ostale zagrebačke zaštitarke pronašle jednostavno stavlja upitnik nad ljudski rod. Je li čovjek doista u stanju ovo napraviti jednom živom biću i može li se takva osoba nazvati čovjekom?

Sara je s nama podijelila detalje procesa spašavanja Lou iz stravičnih uvjeta u kojima ju je držao vlasnik te način na koji je ugibala u mukama, dok su joj unutarnje organe izjedali crvi.

“Dana 12.7. 2017 , Iva Trbušić je oko 11 sati prijepodne čula zapomaganje psića u napuštenoj kući u Mariji Bistrici u samom centru kada je išla u dućan. Sama ima dva psa i jako voli životinje te je odmah otišla pogledati o čemu se radi. Kada je ušla u napuštenu kuću punu smeća, ugledala je malenog pekinezera u katastrofalnom stanju. Odmah je kontaktirala prijatelje u Zagrebu da se nekako riješi prijevoz do veterinara jer je pas bio na samrti” počinje mučnu priču Sara.

Sara i nekoliko njezinih prijateljica prijevoz su brzo organizirale, a kada su stigle do lokacije na kojoj se nalazila mala kujica – doslovno im se okrenuo želudac. Pas je živio u smeću, a njegovo fizičko stanje bilo je stravično.

“Iza te napuštene kuće nalazi se dvorište vlasnika tog psa. Susjedi i prolaznici su rekli Ivi da pas ovako zapomaže već danima. Nas par cura je uspjelo organizirati prijevoz i odmah smo se uputili tamo. Kada smo stigli i probili se kroz to smeće želudac nam se okrenuo. Psa su jeli crvi i muhe. Stavili smo ga u maleni transport i odmah pojurile natrag u Zagreb veterinaru. Vlasnika, naravno, nije bilo doma i nitko nije znao gdje je, ali ovo je bila jedna od onih situacija kada je psu jednostavno potrebna pomoć i nema mjesta ni vremena za pregovaranje.” , objašnjava nam ova Zagrepčanka.

Ogromni zdravstveni problemi i posljedice udaraca

Na sreću, njihova veterinarska stanica kujicu je odlučila primiti i poslije radnog vremena, no veterinarski pregled otkrio je stvarne razmjere stravičnih uvjeta u kojima je malena Lou živjela te odnos “vlasnika” prema njoj.

“Stigle smo u Vet Point veterinarsku stanicu u Zagrebu gdje su nas primili nakon radnog vremena jer smo ih nazvale i objasnile im situaciju. Pas je u međuvremenu cijelim putem vrištao od bolova. Punih sat vremena od Marije Bistrice do Zagreba. Veterinarka je krenula s pregledom te je otkrila brojne probleme. Velikim šum na srcu, ozljeda kralježnice koja je rezultat nekakvog udarca, neurološki poremećaj od kojeg je oslijepila i nije mogla micati glavu te gnojne rane pune crva. Crvi su ju jeli doslovno iznutra. Zubno meso puno crva, spolovilo, uši i oči. Ona je trunula iznutra!” kaže Sara.

Nesretnoj njuški nije bilo spasa. Kako su veterinari ustvrdili svaka minuta ovoj kujici je predstavljala agoniju, a kao jedini humani potez pokazalo se uspavljivanje. Kujica je u bolovima ugibala tjednima na mjestu gdje su ju zaštitarke našle.

“Na koncu je došao i glavni veterinar te je nakon još jednog pregleda preporučio da bi bilo najhumanije da se malenu uspava jer će joj svaki produženi trenutak biti samo daljnja agonija. Napomenuo je da ovakvo stanje nije moglo nastati u par dana i da je umirala takva tjednima tamo. Očitan joj je čip te je ustvrđeno da nije cijepljena od 2013. godine te da ima 10 godina i da se zove Lou.” otkriva Sara te dodaje da su i sami veterinari kazali kako i ovakav stravičan slučaj dugo nisu imali.

pas

Sara i prijateljice su na koncu digle prijavu protiv vlasnika koji je, kako kažu, otprije poznat policiji. Zaštitarke velikog srca ovom pričom žele postići samo jedan cilj – da malena Lou postane glas svih nedužnih njuški koje ugibaju u mukama, dok vlasnici zlostavljači prolaze nekažnjeno.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Naime, zlostavljanje ili ubijanje životinja u Hrvatskoj se još uvijek tolerira. Prema propisanim sankcijama, kazne za onog tko “ubija životinje, nanosi im bol, patnju i ozljede ili ih namjerno izlaže strahu”, uglavnom su novčane, između 10 i 15 tisuća kuna. Kazneni zakon propisuje za ubijanje ili teško mučenje životinja zatvorsku kaznu do godinu dana, odnosno maksimalno do dvije godine.[/box]

Iskaljivanje na nedužnima, zlostavljanja nemoćnih radi vlastitih frustracija te nepoštivanje života u svakom smislu, razlozi su zbog kojih se trebamo zapitati u kojem smjeru to idemo?

S upitom smo se obratili i policiji, a njihovo obrazloženje ovog događaja objavit ćemo po primitku.

 


Komentari