Sve više lisica spušta se u naselja, evo što vam je činiti ako je vidite

Lisica
commons.wikimedia.org

Nije neobično uočiti lisicu u Zagrebu.

U Facebook grupi Gajnice jučer, danas, sutra jedan član u srijedu navečer objavio je da se susreo s lisicom, a čini se i da zabrinut da bi mogla biti zaražena bjesnoćom.

“Večeras oko 23 sata u Meksičkoj ulici viđena lisica (najvjerojatnije bijesna,mršava,spušten rep a i čim je došla ovako blizu zgrada znači da nešto ne valja)”, napisao je.

Ipak, nije bio u pravu. To što je lisica došla u blizinu zgrada nije znak da nešto nije u redu, a ni da je životinja bijesna. Često, ove samotnjačke životinje silaze u naseljena područja u potrazi za hranom. Iako se primarno hrane sitnim glodavcima, zapravo će pojesti sve, pa im ostaci ljudske hrane nisu strani.

U ovo doba godine lisice trebaju još više hrane zbog mladunaca za koje će se brinuti cijelog ljeta.

Bjesnoća je prilično rijetka

Udruga za zaštitu divljih životinja objavila je na svojim stranicama da lisice nisu opasne za ljude, ali i da zaraza bjesnoćom nije česta.

  • Bjesnoća se može provjeriti i iz uzorka sline ili nekog drugog tkiva, iako s manjom točnošću. Siguran nalaz jest pretraga mozga jer se kod bjesnoće u mozgu nalaze posebna tjelešca. Međutim, lisicu treba na neko vrijeme zatočiti i čekati da se eventualno pojave simptomi bjesnoće. Ukoliko se ne pojave je pustiti.
  • Lisice se ne mogu tako dobro prikriti kao kune ili lasice jer su velike a i ne skrivaju se previše od ljudi, pogotovo ako su jako mlade. No, nažalost vrlo brzo nauče da se, ako im je život mio, trebaju dati petama vjetra. Vjerojatnost da je uistinu bijesna je samo ako krene prema vama i pritom klima glavom i slini.
  • Bjesnoća se prvenstveno suzbija obaveznim cijepljenjem pasa i mačaka – kako u gradu tako i na selu – te oralnom vakcinacijom populacije lisica, i to dvaput godišnje.
  • Lisice su agresivne otprilike koliko i vjeverice, stoga nema potrebe za strahom. Zabrinite se ako vidite da vam prilazi bez straha.

Ukoliko uočite lisicu najpametnije je pustiti ju da ide svojim putem, nema potrebe da ju hranite, tjerate ili hvatate. Ukoliko ste stvarno zabrinuti možete se javiti Centru za zbrinjavanje divljih životinja.

FOTO: awap.hr
FOTO: awap.hr


Komentari