Savjeti za novopečene vlasnike pasa: Evo kako ćete prepoznati ima li vaš najbolji prijatelj temperaturu te što učiniti po tom pitanju!

Pixabay

Vlasnici pasa koji su tek to postali mogu biti zbunjeni kada je u pitanju temperatura njihovih kućnih ljubimaca zbog čega N1 donosi nekoliko savjeta koje bi trebalo znati kada dođe do ove situacije.

Psi obično imaju temperaturu između 37,5 i 39 stupnjeva Celzijusa – njihova temperatura viša je od optimalne koju imaju ljudi. Psi mogu doći do stanja povišene tjelesne temperature kada dođu do temperature od 39,7 stupnjeva. Vaš će se pas uvijek vama činiti topliji, stoga je često teško samo na dodir procijeniti ima li vaš pas temperaturu i je li vrijeme za zabrinuti se.

Simptomi temperature kod pasa

SAVJEI
S obzirom na to da je svaki pas jedinstven, poznavanje karaktera i navika vašeg psa često može biti ključno kod određivanja ima li vaš pas temperaturu. Simptomi na koje bi trebali obratiti pažnju su:

manjak energije,

gubitak apetita,

drhtavica,

curenje nosa,

kašljanje,

povraćanje,

vrtoglavica,

neuobičajeno depresivno i razdražljivo ponašanje

Kako izmjeriti temperaturu psu?

Postoje posebni rektalni toplomjeri koji mogu izmjeriti psu temperaturu i to brže od 60 sekundi. S kapljicom vazelina ili baby ulja, lagano umetnite toplomjer oko 2 cm dubine.

Vaš veterinar vjerojatno ima i poseban ušni toplomjer kao alternativu za mjerenje temperature vašeg psa. A, ukoliko nemate pseći toplomjer, postoje mjesta na tijelu vašeg psa koje možete opipati te pokušati zamijetiti promjene; nos, šape, uši i desni.

Kako tretirati temperaturu kod pasa?

Jedan od načina na koji možete olakšati svom psu borbu s temperaturom je taj da im šape i uši obložite hladnim oblozima te im date malo hladnije vode da popiju, naravno ako je to moguće, piše Ordinacija.hr.

Što uzrokuje temperaturu kod pasa?

Najčešći uzrok temperature kod pasa je infekcija. Može se pojaviti radi neke postojeće rane, bakterije ili virusa. Zagnojen ili inficiran zub također može uzrokovati temperaturu.  Pretjerano visoka vanjska temperatura lako može uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu kod pasa te morate veoma brzo reagirati kako bi spriječili toplotni udar. Pasmine poput francuskog buldoga i mopsa (psi s kratkom njuškom) posebno su podložni ovom stanju.

U tom slučaju, psa bi trebali odmah odvesti u hlad ili u zatvoreni prostor te staviti vlažne, hladne obloge ili čak led na svog psa, posebno oko šapa i uši. U slučaju da je vaš pas pojeo otrov, vrlo vjerojatno će dobiti temperaturu. To uključuje biljke, ljudske lijekove, lijekove na recept, hranu koja sadrži ksilitol (xylitol) ili pak antifriz.


Komentari