‘PRIJATELJI ŽIVOTNJA’ UPOZORAVAJU: ‘Ubojice pasa uglavnom prolaze nekažnjeno!’

prijatelji-zivotinja.hr

Pas prerezanog grkljana šokirao je javnost.

U nedjelju, 25. rujna u Gornjoj Kustošiji pronađen je zaklan pas, prerezanog grkljana. Ovaj slučaj zgrozio je javnost, no još više zgražavaju blage sankcije počiniteljima ovakvih dijela. Također, problem predstavlja ukoliko pas nema vlasnika, odnosno ako je pas lutalica. U takvim slučajevima, počinitelj prolazi nekažnjen, a ako ne postoje svjedoci, gotovo je sigurno da će mučnje ili ubijanje životinje proći nekažnjeno.

>>>MONSTRUOZNO! NIJE ZA ONE SLABOG ŽELUCA: Pronađen pas prerezanog grkljana! (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE!)

 

Minorne kazne za ovakve zločine

“Kada se pronađe leš životinje i vidljivo je da je životinja skončala nasilnom smrću, obdukcijom se može utvrditi uzrok smrti. Počinitelja se može pronaći jedino ako je pas bio mikročipiran pa se može utvrditi tko mu je skrbnik i je li odgovoran za smrt životinje. Sumnju je moguće postaviti ako npr. skrbnik nije prijavio nestanak psa, što je dužan prema Zakonu o zaštiti životinja. Ako se isključi da je skrbnik psa naudio psu, od te osobe može se dobiti više informacija o mogućem počinitelju. No u većini slučajeva, ako nije bilo svjedoka spremnih da posvjedoče što se dogodilo, počinitelj ostaje nepoznat te se ovakvi slučajevi teškog mučenja i zlostavljanja životinja nažalost nikada ne sankcioniraju.“, objasnili su nam iz udruge “Prijatelji životinja”.

Zlostavljanje ili ubijanje životinja u Hrvatskoj se još uvijek tolerira. Prema propisanim sankcijama, kazne za onog tko “ubija životinje, nanosi im bol, patnju i ozljede ili ih namjerno izlaže strahu”, uglavnom su novčane, između 10 i 15 tisuća kuna.

“Iako se kazna između 10.000,00 i 15.000,00 kn može činiti velikim iznosom, zapravo je veći problem što se u praksi rijetko izriče. Smatramo da zlostavljače i ubojice životinja treba kazniti s mnogo većom novčanom, ali i zatvorskom kaznom. Kazneni zakon propisuje za ubijanje ili teško mučenje životinja zatvorsku kaznu do godinu dana, odnosno maksimalno do dvije godine, što je nedovoljno ako želimo poslati jasnu poruku da se zlostavljanje i ubijanje životinja u Hrvatskoj neće tolerirati. U tom smislu veće novčane i zatvorske kazne djelovale bi preventivno i edukativno, kao i njihova dosljedna primjena.”, rekli su nam iz udruge.

Zaštitite svog psa, ali i smanjite broj lutalica

Ono što mi možemo učiniti kao građani jest pobrinuti se da je naš pas čipiran i kastriran, upozoravaju “Prijatelji životinja”. Samim time smanjujemo broj neželjenih pasa na ulici, no također je bitno obratiti pažnju postoji li zlostavljanje u našoj blizini. Svaku informaciju potrebno je dojaviti policiji:

“Kao udruga educiramo građane o važnosti odgovorne skrbi za životinje. Osim zakonom propisanog mikročipiranja, važno je kastrirati psa ne samo zbog kontrole razmnožavanja nego i zbog smanjenja mogućnosti da pas pobjegne i odluta zbog nagona za parenjem. Kastracijom se sprečava i porast broja neželjenih pasa koji često završavaju kao napušteni te su na ulici izloženi, osim smrti od automobila, gladi i žeđi, i iživljavanju psihički poremećenih osoba. Upućujemo građane da prijavljuju policiji i veterinarskoj inspekciji svaku sumnju na zlostavljanje i/ili ubijanje životinja.”

Psi su donekle i zaštićeni zakonom, no mučenje ostalih životinja odvija se daleko od očiju javnosti. Veliki broj životinja nije zaštićen nikakvim zakonima, te se to često iskorištava, smatraju u udruzi:

“Nažalost, životinje koje ljudi koriste za proizvodnju hrane, odjeće, obuće, za pokuse, u svrhu zabave i slične svrhe gotovo su potpuno nezaštićene zakonskim propisima. Te životinje ujedno su i daleko od pogleda javnosti pa je teško i doznati za pojedinačne slučajeve zlostavljanja, iako je već samo njihovo korištenje u navedene svrhe zlostavljanje i mučenje koje završava brutalnom smrću. Pozivamo građane da veganskom prehranom i etičnim životnim izborima izravno utječu na smanjenje institucionalizirane patnje životinja u industrijama koje ih iskorištavaju i ubijaju.”

tužan pas

Ukoliko nemate psa, a planirate ga nabaviti savjetujemo da udomite jednog od napuštenih po raznim skloništima.

Pas mješanac voli koliko i rasni pas, a ujedno ste pomogli jednom tužnom paru okica i spasili nedužan život. Skloništa su prepuna odbačenih prijatelja, a njihova odanost biti će samo vaša dok god njegove šape koračaju po ovom svijetu.

>>>POSJETILI SMO DUMOVEC I OTIŠLI U SUZAMA: Žalosne priče ovih predivnih pasa neće vas ostaviti ravnodušnima (FOTO)


Komentari