Prijatelji životinja upozoravaju na sve češću pojavu: Obitelj na skijanje, a psi na ulice

Ilustracija

Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja upozorili su na kućne ljubimce koji završe na ulici zbog skijanja te pozvali na udomljavanje životinja iz pretrpanih skloništa u sezoni skijanja.

“Iza nas su blagdani u kojima smo si upućivali želje za mirom, suosjećanjem i brigom za slabije i nemoćne, ali kad slavlje prestane, često zaboravimo na one koji ovise o nama i one kojima je potrebna naša pomoć. Praksa napuštanja kućnih ljubimaca nije rezervirana samo za ljetne mjesece kada ih je najviše na cesti, nego nažalost za sva godišnja doba pa tako i za zimske mjesece kada ljudi odlaze na skijanje”, ističu Prijatelji životinja u priopćenju.

Osim opasnosti od prometnih nesreća, udaraca automobila, gladi i žeđi, na ovako niskim temperaturama napuštenim životinjama prijeti i opasnost od smrzavanja, upozoravaju udruge Mreže za zaštitu životinja, stoga još jednom pozivaju sve one koji odlaze na zimovanje da se pobrinu za sve svoje članove obitelji, odnosno i za pse i mačke o kojima su se obvezali skrbiti.

Veliki broj napuštenih životinja uzrokovan je i nepoštivanjem čak petnaestogodišnje zakonske obveze mikročipiranja pasa, a najveći je problem, ističu udruge, neprovođenje zakonske obveze kontrole razmnožavanja životinja.

Podsjećaju da je kazna za napuštanje životinje te nezbrinjavanje mladunčadi vlastitih kućnih ljubimaca od 15.000 do 30.000 kuna, a izbjegavanje označavanja pasa mikročipom kažnjivo je sa šest tisuća kuna.

Kupovanje životinja umjesto udomljavanja također znatno pogoršava situaciju i često životinje poklonjene za pod bor postaju problem jer njegovi novi vlasnici ne znaju što će s njim.

U Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja. Stoga Mreža za zaštitu životinja apelira na sve da mikročipiraju svoje pse, kastriraju životinje pod svojom skrbi te se pobrinu za njih kad odlaze na put, a ako žele novog člana obitelji da se odluče na udomljavanje psa ili mačke i to nakon što dobro promisle o dugogodišnjoj odgovornosti i obvezama koje ih čekaju.

Komentari