POLICIJA OBJASNILA ŠTO UČINITI KADA UGLEDATE ŽIVOTINJU ZAKLJUČANU U AUTOMOBILU: ‘Ukoliko razbijete staklo prijeti vam kazna zatvora od pet godina’

Foto: Pixabay

Nakon tragične smrti petogodišnjeg dječaka iz Knina, na društvenim se mrežama počelo raspravljati što učiniti u situaciji kada ugledate dijete ili kućnog ljubimca koje je zaključano u automobilu na suncu.

Poput munje se proširila dezinformacija da su građani slobodni razbiti staklo tuđeg automobila ako u njemu zateknu životinju zatvorenu na nesnosnoj vrućini.

Ipak, iz policije su objasnili da takva reakcija ne bi bila bez posljedica. Za Index su potvrdili da takve “upute nikad nisu izdali”.

“U svakom slučaju kada građani na bilo koji način dođu do saznanja da je počinjeno kazneno djelo ili prekršaj, o navedenom trebaju obavijestiti policiju pozivom na 192 kako bi policijski službenici izašli na teren i poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Policija sukladno zakonu primjenjuje policijske ovlasti u cilju zaštite života, prava, sloboda, sigurnosti i nepovredivosti osobe, zaštite javnog reda i imovine te sprečavanja i otkrivanja prekršaja i kaznenih djela, kao i njihovih počinitelja. Tako će i u ovom slučaju, kad postoji ugroza života za životinju, policija pružiti intervenciju povodom takve dojave i poduzeti sve kako bi se životinja spasila.

Vezano uz eventualno oštećenje vozila, policija postupa sukladno odredbama članka 235. Kaznenog zakona u kojem je propisano kazneno djelo “Oštećenje tuđe stvari”, odnosno u stavku 1. tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neuporabljivom tuđu stvar kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine te u stavku 3. ako je djelo počinjeno iz niskih pobuda ili je prouzročena znatna šteta kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Apeliramo na građane da u takvim situacijama samoinicijativno ne poduzimaju radnje, već da obavijeste policiju kako bi policijski službenici izašli na mjesto dojave i poduzeli nužne mjere i radnje. U opisanom slučaju u kojem je ugrožen život i zdravlje životinje, svakako je potrebno izvijestiti i veterinarsku inspekciju te komunalno redarstvo”, objasnili su iz MUP-a.

Hrvatsku je zahvatio pravi toplinski val te se temperature penju dobrano iznad 30 stupnjeva. Vrhunac toplinskog vala očekuje se u četvrtak, kad bi se temperature mogle popeti i do 38, 39 stupnjeva.

Stručnjaci stoga upozoravaju kako treba izbjegavati sunce, zaštititi glavu, piti dovoljno tekućine jer ovakve vrućine mogu izazvati iscrpljenost ili toplinski udar.

Komentari