ODGOVOR UDRUGE SEDMA OD DEVET: ‘Imali smo dan i pol da psu s posebnim potrebama nađemo smještaj’

Sedma od Devet/ Facebook

Nakon što smo jučer prenjeli Glorijinu stranu priče, javili su nam se i iz Sedme od Devet.

Ono što je zaista najbitnije u cijeloj priči jest da je Mirko sada na sigurnom. Pronađen mu je novi privremeni smještaj, a uskoro će za stalno biti premješten u azil u Nizozemskoj u kojem se brinu isključivo za pse s invaliditetom.

Malo o Mirku…

Mirko je jedan od mnogih pasa spašenih iz romskih naselja u Međimurju. Njemu je oštećena kralježnica, u stražnjim nogama nema osjeta i vukao ih je po podu toliko da ih je ozlijedio do kosti. Na jednoj nozi sada nosi ortopedsku šlapicu, a uskoro će dobiti i drugu. Osim toga on boluje i od inkontinencije, što znači da nekontrolirano mokri i vrši veliku nuždu, zbog toga nosi pelene, a prima i antibiotsku terapiju.

Unatoč svemu tome on je “glupavo, sretan i vesel pas koji se po cijele dane se smješka”, govori Petra Puvača iz Udruge Sedma od Devet. 

Što se događalo?

Mirko nije imao gdje, a o psu s posebnim potrebama netko se trebao brinuti, iz Sedme od Devet kontaktirali su Gloriju Malin koja ga je primila kod sebe. I Petra i sama Glorija naglasile su da se otpočetka znalo u kakvoj je situaciji pas i kakve zdravstvene probleme ima.

Sedma od Devet/ Facebook
Sedma od Devet/ Facebook

Prema Glorijin riječima, problemi su počeli prije mjesec i pol dana kada je Mirko počeo skidati pelene i mokriti i vršiti nuždu po sobi u kojoj je boravio. Jučer smo pričali s Glorijom koja je rekla svoju stranu, a danas nam je Petra ispričala nešto drugačiju priču…

>>> GLORIJINA STRANA PRIČE: Mjesecima brinula za psa s posebnim potrebama, sada je optužuju da ga je izbacila na ulicu (FOTO)

Evo što ima za reći Petra Puvača

Nakon nebrojenih operacija Mirko je bio na prvom privremenom smještaju, nažalost, djevojka kod koje je bio morala se preseliti zbog problema s vlasnikom prostora u kojem je živjela. Tada su Mirku morali hitno pronaći novi smještaj i pozvali su Gloriju.

“Ja sam zvala Gloriju i s obzirom na to da je ona veterinarski tehničar računala sam da shvaća što je pas s pelenama. Mirko je bio kod Glorije od 10 mjeseca, ali tada ponovo završio na operaciji jer se nije na vrijeme shvatilo da mu se nešto događa s nogom”, rekla je Petra.

Mirko nikada neće moći savršeno hodati, ali on se kreće i kada se u obzir uzme operacija na koju je nenadano morao, kod Glorije je bio zapravo od 11. mjeseca. 

“U utorak sam došla po Mirka da mu idemo napraviti tu gipsanu šlapicu za drugu nogu i tamo me dočekala Gloria sa svim stvarima u dvorištu i rekla da se on ne može vratiti“, prepričava.

Petra je naglasila i da to više stvarno nije imalo veze sa plaćenim smještajem niti s ičim što netko govori o sebi…

“Da sam ja najgora na svijetu, i da je Udruga Sedma od Devet najveća prevara na svijetu i da samo mlažnjavamo pare, psa se ne izbacuje na cestu ako se sa psima baviš iz ljubavi“, kazala je Petra koja se osvrnula i na Glorijine tvrdnje da već mjesec i pol pokušava naći rješenje problema.

“Postoji screenshoot poruka u kojima meni Glorija u subotu kaže da se Mirku mora tražiti novi smještaj, to nije mjesec i pol dana ranije. Ako si mi rekla mjesec i pol ranije zašto bi mi onda tri sata ranije u subotu pisala da donesem još dekica?”

Petra je odgovorila i na Glorijine tvrdnje da je Mirko sam počeo skidati pelene i da su tada krenuli problemi:

“Kada se Mirko pokaka u pelenu, kao i svaki čovjek i kao i svaka druga životinja, nešto on osjeća i to mu smeta i on to strga sa sebe. Svi bi skinuli pokakanu pelenu sa sebe“.

Petra je ponovo rekla i da se ova situacija nije smjela prelomiti na leđima psa s posebnim potrebama i zapitala se što je Mirko kriv i čime je zaslužio da završi na ulici. Naglasila je i kako je u subotu rekla Gloriji da će joj trebati vremena da pronađe drugi smještaj za Mirka i da se to neće dogoditi preko noći.

Osvrnula se i na Glorijine riječi da se do nje nije moglo doći:

“Ja nisam nigdje vidjela da se Glorija žalila da Mirko nije imao lijekova,  da nije imao hrane i da smještaj nije bio plaćen na vrijeme. Da se ja ne javljam, pa prvo bi zapelo na tim stvarima.

Petra je naglasila i da je njen prioritet pas i da nije istina da se iz Sedme od Devet ne brinu za njega. Kako kaže, nađen mu je i stalni smještaj u azilu u Nizozemskoj koji i je specijaliziran za  životinje s invaliditetom.

“Ja sam njih kontaktirala davnih dana, kada sam vidjela da to kod Glorije ne funkcionira jer je Mirko na svaku kontrolu došao s novim ranama“, govori nam i naglašava da takve stvari traju, i sada kada su iz azila javili da će ga primiti s Mirkom treba napraviti “hrpetinu” testova. Postoji kompletna procedura koja se treba obaviti i proći će barem mjesec dana da se srede svi papiri da Mirko može legalno u nizozemski azil.

Kazala je i da razumije da se neko zezne i da misli da će nešto moći pa na kraju ne ispadne tako i da neće ulaziti u to što je plaćala 400 kuna mjesečno smještaj, ali kada je već plaćala smatra da je u redu da se neke stvari na vrijeme javljaju.

“Glorija je meni na Štefanje poslala poruku da Mirko ima antibiotika za još dva dana. Dogovor je bio da mi se tjedan dana unaprijed javlja ako Mirku nešto treba”.

Priča se dalje sve više zapetljava, a Petrin zaključak je da je Glorija trebala paziti na psa i osigurati da ga ima tko preuzeti kada ga vraćaju s kontrole, ako joj za to već plaća.

“Ja mogu imati mišljenje o Gloriji kakvo god hoću, isto kao i ona o meni, ali ovdje je bitan Mirko. Ja imam gdje spavati i nije izbacila mene, izbacila je inkontinentnog psa sa strganom kralježnicom, koji teško hoda”, rekla je Petra.

Gdje je Mirko sada?

Ovog psa primila je Ana, samohrana majka koja već ima svoja dva psa i malo dijete i živi u stanu od jedva 30 kvadrata.

“Realno ova žena nema uvjete za Mirka, ali sve je u redu kada se na psa pazi. Kad se pas pokaka i kada se uzvrpolji promijeni mu se pelena i to je to”, rekla je Petra.

Sedma od Devet/ Facebook
Sedma od Devet/ Facebook

 

Kako kaže, sve je to nebitno, bitno je da je Mirko našao svoj smještaj. Kada riješe svu papirologiju on ide u azil u kojem su samo životinje s invaliditetom

“Ana nas je spasila. Ja sam stvarno već bila luda jer nisam imala kuda sa psom”, izjavila je Petra koja je dodala i da bi čak sve bilo u redu da  joj je Glorija rekla da će morati uzeti Mirka sa sobom, umjesto da ju je dovela pred gotov čin. Da su to znali odmah, istog trena bi napisali objavu na Facebooku da se Mirku traži novi smještaj.


Komentari