Neven Vrbanić otkrio nam je istinu o zmijama: Evo koliko ih je otrovnih u Zagrebu i u kojim kvartovima ih je najviše

FOTO: Neven Vrbanić

I dok se većina nas zmija boji, oni ih obožava, spašava i želi razbiti predrasude u koje vjerujemo.

Neven Vrbanić Zagrepčanin je koji je dio života proveo u Americi, no čak ni na drugom kraju svijeta njegova ljubav prema zmijama nije jenjavala. Prvu gmižuću ljepoticu imao je sa samo 7 godina i, naravno, držao ju je u terariju, a njegova fasciniranost zmijama sve do danas nije popustila. Izložbe zmija počeo je organizirati 2013. godine, a trenutno je u tijeku i ovogodišnja koja traje do 7. srpnja.

 

Razgovarali smo s ovim zmijoljupcem i priznajemo, razbio je mnoge mitove u koje smo vjerovali, a prvi je onaj o urođenom strahu od zmija.

Strah od zmija nije urođen, on je steknut kroz neke reakcije roditelja i okoline dok je čovjek dijete. Masu puta na mojim izložbama jako mala djeca, kod kojih taj strah još nije usađen, reagiraju s fascinacijom i nimalo se ne boje. U kršćanstvu je zmija utjelovljenje vraga, za razliku od drugih religija. Također se kroz medije zmije uvijek provlače kao negativna, podla i zla bića. Kada se zna reći da je ‘netko kao zmija’ uvijek se misli na nešto negativno. Jednostavno društvo kreira tu negativnu percepciju zmija i potiče taj strah”, objašnjava nam Neven.

Ako ste i vi jedni od onih koji se panično boje zmija, evo kako ćete strah pobijediti:

“Suočite se s njim! Kroz edukaciju o zmijama, jer jako puno stvari vezanih za zmije koju prosječan čovjek zna, su krive. Zmije nisu sluzave niti ljigave, njihova koža je suha. Niti jedna zmija ne napada čovjeka bez veze. Većina ugriza nastane u trenucima kada čovjek pokuša ubiti zmiju, a ona brani svoj život, baš kao i svako živo biće. Kada čovjek malo više nauči o zmijama shvati da su one vrlo plaha bića i da im mi nismo nimalo zanimljivi”, kazao je Vrbanić.

Napomenuo je i da veliku ulogu u stvaranju slike o zmijama imaju i mediji poput Animal Planeta i Discovery Channela, koji emitiraju emisije koncipirane poput reality showova, koje se zbog gledanosti “nabrijavaju”.

FOTO: Neven Vrbanić
FOTO: Neven Vrbanić

“Krivo izmanipuliranim informacijama se pokušava privući gledatelje. Pa onda su mahom naslovi poput “Deset najsmrtonosnijih” ili izjave poput “od ove zmije umre xy ljudi”, “od ove zmije umre čovjek u roku od 10min…” i slično samo radi nabrijavanja emisije. A sad realnost je da je možda nekad, netko umro od neke zmije u 10 min, ali to je jedan od tisuću. Ali takvim se nabrijavanjem podiže gledanost i stvara nepotreban strah od zmija”, priča nam čovjek koji je nedavno u centru Zagreba pokupio zmiju koje su se mnogi preplašili.

FOTO: Neven Vrbanić
FOTO: Neven Vrbanić

Nekako smo navikli najviše mačke i pse gledati kao ljubimce, no realno stanje stvari je da su oni puno zahtjevniji od zmija. Evo što vam treba ako želite nabaviti jednu:

“Kao i za svaku životinju čovjek mora dobro znati u što se upušta. Zmija je daleko manje zahtjevna od psa ili mačke, ali isto tako postoje uvjeti koji se moraju osigurati kako bi životinja bila dobro. Terarij, čija veličina ovisi o vrsti zmije, prehrana, grijače lampe, potencijalna hibernacija, ovisno o vrsti zmija. Kao što rekoh zmije su manje zahtjevne od većine životinja i ako se ti uvjeti ispune zmija može živjeti dug život”.

FOTO: Neven Vrbanić
FOTO: Neven Vrbanić

U posljednje vrijeme nekoliko zmija uočeno je u Zagrebu, evo gdje ih ima najviše i što vam je činiti ako je ugledate:

“Ne paničariti! Šanse da je uočena zmija u Zagrebu otrovna, su gotovo nikakve. Dumovec je zadužen za hvatanje divljih životinja, dakle treba njih kontaktirati da dođu i uklone zmiju. Zmije se ne smiju ubijati jer sve hrvatske zmije su zaštićene i postoji kazna za nepotrebno ubijanje zmija. Ako se zmija može nekako uloviti i staviti u neku kutiju dok ne dođe nadležna služba tim bolje.

Najčešće se zmije nalaze u kvartovima koji u blizini imaju neki veći park ili šumu poput Maksimira, Bundeka, Jaruna, Cmroka, ne zaboravite da smo mi na njihovom teritoriju a ne one na našem”, upozorio je Neven.

FOTO: Neven Vrbanić
FOTO: Neven Vrbanić

Većina zabluda u koje vjerujemo nisu istina

Prva i najčešća zabluda u koju vjerujemo jest da su zmije ljigave i sluzave, istina je da im je koža u potpunosti suha.

“Sljedeća zabluda je da zmije napadaju čovjeka iz čistog mira, istina je da se samo brane u slučajevima gdje je čovjek pokuša ubiti, ili kada se osjećaju ugroženo, što je normalno. Jedna od mojih ‘najomiljenijih’ zabluda je famozna priča gdje se zmija ispružila i ležala pored vlasnice, te je mjerila da vidi može li je pojest ili ne. Zamislite da zmija u prirodi, na primjer, želi pojest zeca i sad dođe do njega, pa ga prvo mjeri da vidi da nije pre velik. Pa zec bi bio već kilometar daleko dok bi ga ona mjerila.

Kad čovjek uključi mozak i počne razmišljati logično onda shvati koliko je nešto nebulozno i neistinito. Ali neistina ponekad zvuči više fora i šokantno pa onda ajmo je širiti dalje”, govori uz smijeh.

FOTO: Neven Vrbanić
FOTO: Neven Vrbanić

Iako na svijetu vjerojatno postoje zmije za koje još i ne znamo, U Zagrebu obitavaju samo bjelice, bjelouške i smukulje od neotrovnih, dok se od otrovnih možemo susresti s poskokom na obroncima Sljemena i riđovkom u blizini Velike Gorice.

Izložbe organizira kako bi zmije približio ljudima i kako bi razbio predrasude o njima

Neven svojim izložbama želi približiti svijet ovih fascinantnih bića što većem broju ljudi. Na njih pokušava prenijeti svoju fasciniranost, a želi i srušiti predrasude, te pomoći ljudima da pobijede strah od zmija.

FOTO: Neven Vrbanić
FOTO: Neven Vrbanić

“Izloženo je 25 vrsta zmija, jedna ujedno i jedina vrsta otrovnog guštera, te dvije vrste varana. Ukupno oko 60-ak životinja. Najotrovnije zmije koje se mogu vidjeti te ujedno i najatraktivnije su Kraljevska kobra, duga preko 3 metra, te crne mambe, odrasli primjerci veličine preko 2 metra”.

Ljudima je najzanimljivije prvi puta dotaknuti zmiju, a oni hrabriji se odvaže i sami je prime u ruke. Ipak, iako je Neven mnogima pomogao pobijediti strah njegova najveća želja je vidjeti zmije, koje je kroz godine uzgajao, u njihovim, ali kako kaže, za to mu “samo fali jako puno vremena i novaca”.

 


Komentari