NEMA VIŠE DRŽANJA NA LANCU I U BOKSU CIJELE DANE: Komunalni redari kontrolirat će uvjete u kakvima su psi

Rafael Mantesso Instagram

Novi Zakon o zaštiti životinja donosi zabranu trajnog vezanja pasa u dvorištima. 

Na papiru sjajno izgleda, još samo da se i provede“, komentirali su brojni aktivisti za zaštitu prava životinja zabranu trajnog vezanja pasa u dvorištima. To je novost koju donosi Zakon o zaštiti životinja, čija je izmjena upravo u tijeku. Nakon što je Zagreb već prošle godine donio ovakvu odluku, novim Zakonom trajno vezivanje pasa bit će zabranjeno u cijeloj Hrvatskoj, piše Večernji.

Uz zabranu vezivanja Zakon propisuje i da psi ne smiju stalno biti zatvoreni u boksu

“Psi su socijalna i druželjubiva bića i trebaju interakciju s ljudima i drugim životinjama. Dugotrajno držanje na lancu ili u boksu dovodi do fizičkih i psiholoških povreda. Psi postaju nesretni, a zbog svega često i agresivni”, govore iz udruge Prijatelji životinja, koji će o ovoj temi govoriti na zagrebačkoj akciji “Udomljavanje je fora”.

Nerijetko se volonteri susreću sa psima koji zbog lanca imaju rane na vratu, puni su buha, gladni i dehidrirani jer lancem prevrnu zdjelicu pa satima nemaju vode. Vrlo često psi su vezani na mjestima gdje nemaju nikakvog zaklona, pa čak ni kućicu. Tako su izloženi vremenskim neprilikama, ali i napadima drugih pasa.

Komunalni redari imat će ovog puta bitnu ulogu. Oni će, naime, kontrolirati kako se provodi zakon, odnosno u kakvim uvjetima žive psi.


Komentari