KAKO IZVADITI KRPELJA? Sezona u punom jeku, a na ove detalje svakako morate pripaziti!

Wikipedia

Sezona krpelja je od travnja pa do kasne jeseni, a najžedniji su u svibnju i lipnju. Većina ih nije zarazno.

Krpelji su sitni paučnjaci veličine od 3 do 5 milimetara koji žive po livadama, žbunju i po drveću. Ne kreću se puno, prehodaju svega par metara tijekom života. Spavaju zimski san i bude se u proljeće kada temperatura zraka naraste preko 15 Celzijusa. Sezona krpelja je od travnja pa do kasne jeseni, a najžedniji su u svibnju i lipnju. Većina ih nije zarazno.

Ovi nametnici su i prijenosnici opasnih bolesti poput Krpeljnog meningoencefalitisa i Lyme borelioze. U svom prvom stadiju života, dok su još nimfe, nalaze prve žrtve i obično su to mali sisavci poput miševa. Krpelji se tako zaraze sišući krv zaraženih životinja i kasnije mogu prenjeti virus sljedećoj žrtvi.

U našem podneblju pristune su samo te dvije bolesti, iako su vrlo ozbiljne, vjerojatnost zaraze je mala. Kod nas se zaraženi krpelji nalaze samo u sjevernoj Hrvatskoj. 

Krpelj će na čovjeku ili životinji tražiti mjesto za ubod 6 sati, zatim će bušiti kožu sat do dva i tek tada će početi sisati krv. Ovaj nametnik trebao bi nam sisati krv najmanje 10 sati da bi smo se zarazili, ali ako ga primjetite na sebi ili na svom ljubimcu izvadite ga što prije. 

lajmska borelioza bolest
Facebook

Kako izvaditi krpelja?

Krpelja prije svega treba izvaditi živog!

Nekada su nas učili da prvo namažemo mjesto gdje je krpelj kako bi se on ugušio i onda da ga izvadimo van. Danas znamo da krpelj koji se guši ispušta puno sline i time se znatno povećava vjerojatnost zaraze.

Kada vadite krpelja bitno je da ga obujmite pincetom, što bliže glavi. Ako dodirujete vlastitu kožu znači da ste dovoljno blizu. Kada ste ga uhvatili počnite ga lagano izvlačiti, nemojte ga naglo vući jer može puknuti i glava mu može ostati u koži. Polako ga vucite dok ga ne izvadite cijelog i na posljetku mjesto uboda dezinficirajte alkoholom.

Zaštita od krpelja

Kada šećete prirodom izbjegavajte hodati po žbunju, među grmljem, izbjegavajte dodirivati golim tijelom ili odjećom drveće i biljke. Ukoliko nije pre vruće, nosite dugu odjeću, ako pak ipak nosite nešto kratko možete se namazati ili poprskati gelom, odnosno sprejem protiv insekata.

Kada se vratite kući dobro pregledajte odjeću i tijelo kako biste provjerili da nijedan od ovih nametnika nije s vama doputovao iz prirode.

Ljubimce također pregledajte temeljito, pogotovo ako ih krasi duga, gusta dlaka, a možete ih zaštititi ampulama i ogrlicama protiv buha i krpelja ili običnim uljem od lavande koje možete utrljati psu na vrat, sredinu tijela, iznad repa i na sam vrh repića.

>>>ZAGREBAČKI ŽIVOTINJSKI KUTAK: Besplatno savjetovanje o zaštiti ljubimaca od krpelja i buha

>>>POČELA JE SEZONA ZARAŽENIH KRPELJA: Provjerite koje sve bolesti prenose, kako ih izvaditi i koja je prevencija

>>>VAŽNA OBAVIJEST ZA GRAĐANE, DIJELITE DALJE! Strašna bolest koju prenosi krpelj ubrzano se širi (VIDEO)

 

 


Komentari