Fali vam ideja za vikend izlet? Posjetite ovaj zoološki vrt nadomak Zagreba

Foto: Facebook/ZOO Ervenik

Želite li vidjeti životinje u malo drugačijem okruženju zoološkog vrta od onog na koje ste navikli, zaputite se u ZOO Ervenik u Erveniku Zlatarskom.

Ova oaza u prirodi za sve ljubitelje životinja nalazi na manje od sat vremena vožnje od Zagreba, i izvrsna je destinacija za vikend izlete Zagrepčana.

Vlasnici zoološkog vrta, Josip (67) i Nada (63) Hunjak, inače žive u Zagrebu ali kući, kako kažu za 24 sata, odlaze samo ponedjeljkom. Sve ostalo vrijeme provode sa svojim životinjama.

Njih je na cijelom imanju otprilike 200. Tamo možete vidjeti domaće životinje poput pilića. prasaca, koza i guski, ali i neke divlje i egzotičnije kao što su jeleni, labudovi i vijetnamska svinja.

Foto: Facebook/ZOO Ervenik

Ovaj zoološki vrt postoji još od 1995. godine od kada je postupno rastao i razvijao se. Prve je životinje ovdje donio njihov najstariji sin Ivica, a zatim su počeli graditi nastambe i dovoziti druge životinje. Sin Ivica i dalje je zadužen za dovođenje novih životinja, ali i puno pomaže financijski s obzirom na to da su Nada i Josip penzioneri, a hrana za sve te životinje velik je trošak. Otkrili su i da su prvi stanovnici vrta bili paunovi.

“Radio sam u Podsusedu kod jednog čovjeka i od njega sam kupio prve paunove, dva mužjaka i dvije ženke i to su zapravo prve životinje koje smo dopeljali ovdje – prisjeća se Josip za 24 sata. I dalje imaju paunove, i to plavog i bijelog.

Tu je još i šest srna i dva jelena, labudovi, guske, patke, kokoši te pedesetak papiga tigrica i nimfa. Imaju i mačke, zečeve, japanske kokice, deset fazana, prepelice, golubove, gavrane i kornjače. Uz srne i jelene tu su i obične svinje, ali i jedna vijetnamska svinja koja se pripitomila i obožava se maziti.

“Mnoge nam životinje ostave pred vratima. I koliko sam puta rekao da ih više neću uzeti, pa svejedno uzmemo. Zečeka Iskricu također smo sim dopeljali od unuke. Znamo i dijeliti životinje u dobre ruke, papige, zečeve”, objašnjava Josip za spomenuti dnevni list.

On se dalje šali kako životinje njima čuvaju cijelo imanje i uvijek ih veselo dočekaju, kao i svakog gosta. Kaže i da se sve životinje dobro slažu, a i vrlo su druželjubive prema ljudima.

Za ovaj bračni par poanta nije u biznisu i zaradi, tako da je ulaz u ovaj zoološki potpuno besplatan. Na vama je da odlučite hoćete li ostaviti dobrovoljni prilog a, za sreću nade i Josipa, zadovoljni posjetitelji uvijek doniraju koju kunu.

Zoološki se vrt inače prostire na 15 hektara, a na imanju se nalazi i stara kuća Josipova strica koju su uredili kao muzej s vrijednim starinama koje su nekad bile karakteristične za zagorska domaćinstva. Zato, ako već nemate ideja za izlet, zaputite se ovog vikenda do Ervenika Zlatarskog i uživajte u druženju sa životinjama i autentičnom zagorskom iskustvu.


Komentari