Danas je njihov dan: Nakon ovih razloga, odmah ćete poželjeti mačku za kućnog ljubimca

GAJNICE jučer danas sutra/Facebook

Ako ste vlasnik slatkog malog klupka veselja zvanog mačka, red je da je posebno razveselite, zato što je danas njezin dan. 08. kolovoza se diljem svijeta obilježava kao Međunarodni dan mačaka.

Mačke su izraziti individualisti. One same određuju gdje i u čijem društvu će provoditi svoje vrijeme i vrlo teško im se može nešto nametnuti. Jedne su od najčešćih kućnih ljubimaca i pretpostavlja se da ih u svijetu ima preko 600 milijuna, a u mnogim kulturama diljem svijeta smatraju kako tjeraju lošu energiju iz kuće. Tako su npr. veoma poštovane među hinduistima i budistima, a poštuje ih se i u islamskim državama. Ne zaboravimo ni da su u starome Egiptu imale status božanstva.

Vlasnici naprosto ne znaju odoljeti ovim umiljatim stvorenjima. Znanstveno je dokazano kako mace poboljšavaju mentalno zdravlje i olakšavaju nošenje sa stresom, anksioznošću i depresijom. Ako imate mačku za kućnog ljubimca, u nastavku vam otkrivamo par zanimljivosti!

Vlasnici mačaka su tiši i introvertiraniji od ljubitelja pasa.

Istraživanje britanskih vlasnika kućnih ljubimaca na Sveučilištu u Bristolu iz 2010. godine otkrilo je da će ljudi koji posjeduju mačke vjerojatnije imati fakultetsku diplomu u odnosu na one koji posjeduju pse.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Psiholozi tvrde kako je imati mačku gotovo jednak emocionalni ekvivalent partneru. Mačke će zapamtit ljubaznost koja im je ukazana te uzvratiti istom mjerom.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Muškarci, ako ste samci, a željeli biste promijeniti status svoje veze, nabavite mačku, jer 90% žena smatra da su pripadici suprotnog spola koji posjeduju mačku, simpatičniji od ostalih.

Sama prisutnost mačke obično je dovoljna da drži miševe i štakore dalje od vašeg doma. Mačka će instinktivno reagirati na prisutnosti glodavaca, jer one su odlični lovci.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Mačke vole samostalno provoditi vrijeme te im neće smetati ako pola dana provodite van kuće. Sklone su same koristiti mačji WC i nije ih potrebno voditi u šetnju. Također vrlo su čiste životinje koje se samostalno njeguju. Jedino što im trebate osigurati je dovoljno hrane koju će grickati tijekom dana.

Ako je odlučite nabaviti, bit ćete privilegirani druženjem s jednim predivnim, inteligentnim i simpatičnim bićem koje će vas vrlo brzo šarmirati i osvojiti vam srce, i koje će vam jako puno pružiti.


Komentari