AKO DAJETE PSIMA KOSTI, HITNO PRESTANITE! Velike rasprave se vode, ali struka tvrdi: Bilo je i smrtnih slučajeva!

Facebook

Iako se gotovo oduvijek kroz narod provlači priča da psi obožavaju kosti i da je to odlično za njih, veterinari svakodnevno svjedoče slučajevima pasa kojima su kosti izazvale ozbiljne probavne smetnje.

Oni koji ipak ne vjeruju pričama veterinara, možda će razuvjeriti sljedeća fotografija koju je podijelila gospođa iz Zagreba kako bi upozorila sve na moguće posljedice. Ona je, naime, obilazeći psa Cezara primjetila da krvari iz usta. Pregledom kod veterinara ustanovljeno je da su crijeva i želudac puni kostiju zbog čega nova hrana koju je Cezar konzumirao nije mogla prolaziti te je došlo do krvarenja.

Objava je izazvala burnu raspravu o tome jesu li kosti štetne ili ne. S jedne strane našli su se mnogi vlasnici pasa koji tvrde kako njihovi ljubimci redovito jedu kosti i nije im ništa bilo, a s druge strane su vlasnici koji su se već ‘opetkli’ pa su promijenili mišljenje.

Da opasnost ipak postoji potvrđuju i iz Veterinarske ambulante VET-IVA PET koji su se susretali čak i sa slučajevima sa smrtnim posljedicama. Kosti za psa nemaju posebnu hranjivu vrijednost, psima se mogu davati tek povremeno i u manjim količinama. Jedine kosti koji bi psi smjeli glodati zapravo su velike goveđe kosti koje služe kao zabava, a ne može ih pojesti. Kosti koje se oštro lome kao što su kosti peradi, riba, janjaca, divljači i krmenadli izuzetno su opasne jer se mogu zapiknuti u neki dio probavnoga sustava te izazvati perforaciju probavnoga trakta, tvrde oni.


Komentari