Kolumna ponedjeljkom: Do kojeg je datuma “dopušteno” čestitati Novu godinu?

FOTO: Pexels

Prvi sam dan na poslu nakon božićnih praznika. Odmah po dolasku, od porte pa nadalje, počela su ona uobičajena “sva najbolja” i “svaka dobra” sedam dana poslije događaja. Izraziti mrzitelj kurtoazije i svega silovanog, kao i silovatelja, u meni se iživciran zapitao: “Dokle se može svenajboljiti i svakodobriti, ima li neki rok za to? Što ako hipotetski čovjeka prvi put u danoj godini vidim u sedmom mjesecu u kupaćim gaćama?”

– Sretni ti bili preostalih šest mjeseci “Nove”, majstore – pružam majstoru ruku, slan, mokar i skraćene ćune netom nakon izrona.

– Hvala, gazda. Tebi i tvojima također želim dobru jesen i zimu “Nove godine”, da ih s obitelji provedeš u sreći, zdravlju i veselju – uzvraća majstor, izgorio od sunca, dižući sunčane naočale.

Vrijeme je da netko stane na kraj tome i zakonski zabrani čestitanja Nove godine nakon isteklog roka. Zakon svake države na Kugli treba sadržavati sljedeći paragraf:

“SVE NAJBOLJE i SVAKO DOBRO U NOVOJ može se izricati do 3. siječnja u ponoć. Onaj koji nakon zakonski određenog roka bilo kojoj pravnoj ili fizičkoj osobi, kao i javnoj instituciji, čestita Novu godinu i zaželi zdravlje, sreću i svako dobro, prema Zakonu o zabrani čestitanja nakon isteklog roka, a prema članku II, stavku 7, točki 2.3.1 (pročišćeni tekst) istog zakona, bit će kažnjeno i krivično gonjen i morat će platiti novčanu kaznu u iznosu od 10% svog bruto osobnog dohotka ili, u suprotnom, odraditi kaznu društveno korisnim radom u trajanju od 60 dana.”

>>> Kolumna: Braon novčanik

>>> Neobična božićna priča

>>> Kolumna ponedjeljkom: O napolitankama i retro predmetima

>>> Coca-Cola u alkoholnom piću – ne ili ne?

>>> Pet stvari koje treba reći novopečenim tatama, a o kojima se rijetko govori

>>> Treba li imati završen fakultet za pritisnuti gumb za izlaz u ZET-ovom autobusu?

>>> ‘Problem’ grada Zagreba o kojem se šuti: prometna traka ravno + desno skretanje na križanju Vukovarske i Miramarske

>>> O BMW-ima, mirisu urina i pedofilima: Opservacije svijeta kakve vam nikad ne bi pale na pamet

>>> Imate li i vi ovakvih problema s odijevanjem u Zagrebu?

>>> Političar, egotriper, putnik, voajer, djelitelj… Pronalazite li se u ovoj podjeli tipova fejsbuk korisnika?

>>> Pogled iz drugog kuta: Narodne izreke, kada ih ‘analizirate’ na ovaj način, nose još dublji (be)smisao

>>> Kako se nekad živjelo: Sve što Zagrepčani možda ne znaju o ‘zagrebačkom smeću’

>>> Šest tipova ljudi kakve susrećemo u ZET-ovim autobusima i tramvajima

>> Priče jedne mladosti: Vremeplovom iz 80-ih i Starog Novog Zagreba u sadašnjost Novog Starog Zagreba

>>> Pozdrav ‘bok’ karakterističan je za Zagreb i okolicu, koristimo ga stoljećima, no ovakvu analizu sigurno niste nikad pročitali

>>> Drugačija percepcija: Duhovite i prilično istinite ‘karakteristike’ Zagrepčana i Zagreba koje nećete naći u brošurama za turiste

>>> ‘Stari Novi Zagreb’: Predivan tekst pun nostalgije koji će vas dirnuti i podsjetiti na čar zagrebačkog prošlog života


Komentari