Župan Milinović otkrio savjet koji mu je pomogao u borbi s virusom! Sad dva sata dnevno u bolnici uči oboljele vježbe disanja

Photo: Marko DImic/PIXSELL

Nekadašnji ministar zdravlja, sadašnji ličko-senjski župan Darko Milinović, nakon što je prebolio teži oblik Covida, vratio se na posao. Opisao je tijek bolesti zbog koje se, u nekim trenucima, borio za svaki udisaj.

Sve je počelo bezazleno, samo povišena temperatura i blaga bol u prsima.

“Prvih sedam dana bio sam gotovo bez simptoma. Čak sam se našalio da bih išao vježbati, ali doktori mi ne daju”, ispričao je.

No zatim se između sedmog i desetog dana stanje naglo pogoršalo. Tada svoj dom zamjenjuje COVID odjelom u gospićkoj bolnici.

“Došlo je do obostrane upale pluća, nakon toga oba plućna krila bila su zahvaćena i jetreni nalazi su bili loši, bio sam u jednom dosta klinički ozbiljnoj kliničkoj slici”, rekao je Milinović za HRT.

Takva je slika trajala danima i minute su dijelile župana od toga da ga iz gospićke bolnice, gdje se težim bolesnicima daje samo kisik, presele u riječku na respirator. Stanje se blago poboljšalo pa su odustali. Kaže da mu je iznimno pomogla vježba koju su mu preporučili kolege liječnici.

Što mu je još pomoglo?

Još mu je jedan savjet olakšao muke, kaže, a to je spavanje na trbuhu. Tako se olakšava rad pluća. Zbog svega što je prošao i zbog bolesnika na odjelu koje je gledao u teškom stanju, poziva sve one koji ne poštuju mjere i umanjuju opasnost virusa neka posjete Covid odjel u bilo kojoj bolnici.

Nakon gotovo mjesec dana borbe s virusom kaže da se danas osjeća kao da je rukom sve odneseno. Vratio se poslu, a gotovo svaki dan odlazi barem dva sata u bolnicu demonstrirati vježbe disanja Covid pacijentima.

Gdje se zarazio i što je sa školarcima u Gospiću?

Odmah nakon vijesti da je župan Milinović zaražen, a s obzirom na činjenicu da je četiri dana prije saznanja o tome da je pozitivan na koronavirus, boravio u gospićkoj školi u kojoj se družio s učenicima, provjerili smo kakvo je bilo stanje u istoj, te je li bilo pozitivnih učenika. Ravnatelj gospićke škole prof. Ivan Orešković tom je prilikom ustvrdio kako je župan svo vrijeme, kao i svi ostali učenici, nosio masku, kao i da su se poštovale sve epidemiološke mjere.

“Za vrijeme boravka župana Darka Milinovića u Strukovnoj školi Gospić primjenjivale su se sve potrebne i propisane epidemiološke mjere koje se provode za spriječavanje i suzbijanje epidemije COVID-a 19 u školama. Nitko od sudionika kako učenika tako i nastavnika nije  pozitivan niti nije bilo mogućnosti zaraze. Župan je nosio masku kao i svi ostali sudionici navedenog događaja.

Sav odgojno – obrazovni proces u srednjim školama prema HZJZ-a se odvija tako da učenici, nastavnici i ostalo osoblje nose maske u situacijama kad nije moguće ostvariti propisanu distancu pa čak i tada, a isto tako pod takvim uvjetima se odvijao i ovaj događaj.”

Ipak, na Facebook stranici župana jasno se vidi kako župan nije stalno nosio masku, a jasno je i kako je s učenicima bio na manjem razmaku nego što je propisano.

Komentari