Zoran Vakula otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u veljači: ‘Sada proživljavamo jedno od najhladnijih razdoblja’

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Meterolog Zoran Vakula otkrio je je li nam započela prava lijepa zima te hoće li možda biti i polarna.

“Nakon iznadprosječne topline prvog dijela siječnja, osobito izražene na kopnu, ovih dana imamo temperaturu zraka nižu od prosječne za sredinu siječnja. U mnogim krajevima i znatno nižu, posebice u gorju i na Jadranu, gdje je već bilo i do utorka će biti jutarnjih temperaturnih “minusa”. Stoga svakako proživljavamo jedno od hladnijih razdoblja ove zime, a sudeći prema dugoročnijim prognozama, moglo bi se zaključiti kako je velika vjerojatnost da ovo na kraju bude i najhladnije razdoblje.

Uostalom, stručnjaci DHMZ-a za većinu Hrvatske objavili su umjerenu opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje, za neka područja čak i veliku, osobito od nedjelje do utorka. Srećom, iako će biti prilično niska, temperatura zraka i dalje će biti osjetno viša od znanih “negativnih temperaturnih rekorda”, koji su ponegdje i niži od -30 °C. Pritom, naravno, nekima je ovo “lijepa i zdrava” zima, ali nekima i ne, posebice onima koji su primorani boraviti izvan topline svojih domova”, objasnio je Vakula za Večernji.

Objasnio je i kakvo nas vrijeme očekuje u veljači.

“Ostvare li se trenutačno najvjerojatnije prognoze po mjesecima, veljača neće biti odviše hladna. Štoviše, u većini je Hrvatske povećana vjerojatnost srednje mjesečne temperature zraka barem oko prosječne za veljače. No, bojim se da će opet u mnogim krajevima imati višak oborina u odnosu na prosjek”, zaključio je.


Komentari