Zoran Milanović o Mostovu Referendumu ‘Neću dati svoj potpis’

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske

Ured predsjednika Republike Hrvatske, poslao je priopćenje vezano uz posjet predsjednika Zorana Milanovića Komiži.

Tamo je Hrvatski predsjednik na upit novinara rekao kako neće dati svoj potpis za Mostovu referendumsku inicijativu, koju je potaklo uvođenje covid potvrda, a pritom je i detektirao krivca da je do takvog referenduma uopće i došlo.

“Ali Vlada i HDZ su, na žalost, doveli do toga da se skupljaju potpisi za izmjenu Ustava da bi ono što je jasno svakome, osim HDZ-u i Plenkoviću, bilo jasno i njima. Sami su se doveli u tu situaciju. Nisam tu da navijam, moj stav je od početka isti. Ovo što se sada radi je na tragu onoga što govorim godinu i pol dana“, rekao je Milanović.

Dodatno je još ustvrdio kako godinu i pol dana vlada “stožerokracija”, a pritom je i poručio kako nije antivakser.

„Antivaksere ne podržavam, među prvima sam primjerom pokazao da se treba cijepiti“, istaknuo je Milanović.

Dva segmenta referenduma

Odbivši dati podršku inicijativi za referendum, Milanović je ustvrdio kako referendum koji Mostovci žele ima dva dva segmenta.

“Prvi je ustavno pitanje oko čl. 17 kada se odlučuje o privremenoj suspenziji ljudskih prava i sloboda. Ustav je i dosad bio vrlo jasan, svima osim HDZ-u i nekolicini ustavnih sudaca. I to je inicijativa da se Ustav još dodatno iskristalizira – kao u situaciji kada Sabor mora
dvotrećinskom većinom dati mandat nekom tijelu, stožeru na primjer – da se tu priključi,
pored prirodnih katastrofa, i pandemija”, rekao je Milanović ocijenivši kako bi, ukoliko se skupe potpisi, referendum mogao uspjeti na tom pitanju.

No, kod drugog segmenta, zakonodavnih izmjena, predsjednik smatra kako se tu zadire u odnos zakonodavne i izvršne vlasti i da bi tu Ustavni sud mogao proglasiti ta pitanja nedopuštenima. Ali samo za drugi dio referenduma, ne i prvi.

„Dakle, ako se na referendumu mijenja ili dopunjava Ustav, onda to ni Ustavni sud, ni Vlada, ni Sabor ni ja nemamo pravo komentirati. To se usvoji ili ne usvoji na referendumu i
automatski postaje dio Ustava. Referendum za izmjenu zakona je, međutim, uvijek delikatan jer inicijatori vrlo često odu korak predaleko i onda ih srežu“, kazao je Milanović ponovno ustvrdivši kako je prvi dio referenduma puno važniji.

„Mi već godinu i pol dana imamo stožerokraciju. A uvjeren sam i vidim da većina ljudi smatra da se o takvim stvarima mora odlučivati u Hrvatskom saboru. Pa ako do sad to nije bilo jasno, a nije bilo jasno zbog stranačke politike, onda možda bude jasno ako uspiju“, zaključio je hrvatski predsjednik.

Komentari