Znate li u kojoj ćete valuti platiti račune za režije za prosinac, izdane u siječnju? Evo odgovor

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro, a do 14. siječnja će i dalje biti moguće plaćati u kunama (razdoblje dvojnog optjecaja). Na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura su ovoga tjedna istaknuli da pripreme za uvođenje eura idu bez ikakvih problema i prema planu.

Međutim, građani se pitaju što će biti s računima za režije za prosinac, a koji im stižu u siječnju.

“Računi za potrošnju u prosincu bit će izdani u siječnju 2023. i bit će iskazani u eurima. Za sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćaju ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1.7.2023. godine”, kazali su iz Hrvatske udruge banaka (HUB) za N1.

Ključno je naglasiti da od 5. rujna do 31. prosinca 2022. traje dvojno iskazivanje cijena, podsjećaju iz HUB-a za N1, što znači da će konačni iznos računa biti prikazan i u kunama i u eurima te uz fiksni tečaj konverzije. Izuzeci su:

– vrijednost iskazana za unaprijed plaćene elektroničke komunikacijske usluge (prepaid bonovi)

– vrijednost i iznos koji se navodi na nalogu za plaćanje izdanom na temelju računa ili drugog pojedinačnog akta odnosno temeljem istaknute cijene

– vrijednost iskazana na karticama za javne telefonske govornice

– vrijednost otisnuta na ambalaži SIM kartice

Komentari