Znanstvenici predvođeni Draganom Primorcem objavili istraživanje o koronavirusu: Buduća cjepiva ciljat će na stanični odgovor

Dr. Dragan Primorac, (foto: Screenshot HRT)

Znanstveni časopis “Frontiers in Immunology” objavio je rad hrvatskih znanstvenika iz bolnice Sv. Katarina koji objašnjava imunosni odgovor na koronavirus. Domaći znanstvenici otkrili su kako je stanična imunost ključna komponenta za direktno uništavanje inficiranih stanica.  te ističe da stanična imunost nakon preboljenja covida ili cijepljenja ne opada s vremenom, što nije slučaj s protutijelima.

Stanična imunost ključna je komponenta direktnog uništavanja inficiranih stanica, ali i u cijelom imunološkom odgovoru, ističu hrvatski znanstvenici.

U radu pod nazivom „Adaptive Immune Responses and Immunity to SARS-COV-2“, tim znanstvenika predvođen dr. Draganom Primorcem, bivšim ministrom zdravstva, analizirao je sve segmente imunosnog odgovora ljudskog organizma nakon infekcije koronavirusa.

Ilustracija (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

S obzirom na moguću pojavu drugih virusa koji su u stanju mutirati te izbjeći imunosni odgovor brže od procesa razvoja specifičnih cjepiva za nove sojeve, moderna istraživanja su usmjerena prema cjepivima koja će ciljati razvoj kompetentnog staničnog odgovora.

Istraživanje domaćih znanstvenika pokazalo je da je stanični odgovor daleko dugotrajniji (izmjeren čak 17 godina nakon infekcije) od humoralnog (protutijela) još na primjeru infekcija SARS-CoV iz 2003 godine.

Komentari