Znanstvenica s Ruđera: ‘Cjepivo je sigurno, a postoji mogućnost da će se morati procijepiti veći broj populacije’

Photo: HRT

Dolazak cjepiva u Hrvatsku predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta “Ruđer Bošković” i članica Vladina znanstvenog savjeta Andreja Ambriović Ristov smatra početkom kraja nenormalnog stanja u kojem živimo već deset mjeseci.

Tvrdi  da se nenormalnog stanja nećemo baš tako brzo rješiti, već će ljudi morati još malo pričekati jer dinamika cijepljenja će odrediti koliko brzo će doći do kolektivnog imuniteta, prenosi HRT.

Naglasila je kako se pretpostavlja da bi taj imunitet mogao biti 70%, ali postoji mogućnost da će se morati procijepiti i veći broj populacije.

Ne možemo popustiti ove mjere. Mjere su dobre, Vlada je dobro odlučila jer prije dva tjedna, kada su mjere uvedene, počeo je padati broj novooboljelih. Nažalost vidimo mali pad kod onih koji su primljeni u bolnice, međutim pad preminulih se još uvijek nažalost ne vidi”, naglasila je.

Kazala je da ćemo morati živjeti s mjerama sve dok se većina stanovništva ne procijepi i dok se ne vidi da je virus počeo manje cirkulirati u populaciji.

Ambriović Ristov je rekla da ćemo teško skinuti maske na jesen, ali će se ipak vidjeti kraj koji se nazire.

Poručila je i da je cjepivo sigurno te se cijepljenjem ništa neće promijeniti u našem genomu.

“Mi ćemo ostati i dalje takvi kakvi jesmo, cjepivo je potpuno sigurno”, naglasila je.

Ambriović Ristov istaknula je da oprezni trebaju biti samo oni koji imaju povijest težih alergijskih reakcija te je dodala je da ako se i dogodi reakcija, postoji način na koji se čovjeku može pomoći. Poručila je da ne postoje kontraindikacije za osobe koje su alergične primjerice na penicilin i jaja.

“Eventualno postoji kontraindikacija za osobe koje uvijek reagiraju na bilo što strano težom alergijskom reakcijom. Međutim, to je vrlo, vrlo rijetko”, rekla je Ambriović Ristov.

Kazala je da bi kampanja cijepljenja trebala biti usmjerena na sve.

“Ako su znanstvenici uvjereni da je cjepivo sigurno, onda ne vidim razloga da oni koji se time ne bave, budu sumnjičavi”, poručila je, prenosi HRT.


Komentari