Zlatni savjeti kojih bi se trebali svi držati u cilju sprječavanja zaraze koronavirusom

Ilustracija

Trenutno nema oboljelih od koronavirusa u Hrvatkoj. Ovo je ključan podatak na internetskim stranicama Ministarstva zdravstva RH, koje je najmjerodavnije za sve građane u trenucima dok se epidemija približava hrvatskim granicama.

Situacija u Italiji, naime, pomno se prati, poručuju iz Ministarstva i svaki dan oko 15 sati donose nove informacije.

Svi do danas poznati koronavirusi, uključujući virus koji je prije 18 godina uzrokovao SARS i virus koji unazad sedam godina uzrokuje MERS prenose se izravnim bliskim kontaktom (kapljičnim putem) i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete (vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela) te da za ni jedan od njih nije utvrđen prijenos putem poštanskih pošiljki.

 

Trenutno pak, prema dostupnim epidemiološkim podacima nema dovoljno informacija za utvrđivanje lakoće i uspješnosti širenja virusa među ljudima. Izgleda da se virus uglavnom prenosi kapljičnim putem pri kihanju i kašljanju.

Iako su ljudi najzarazniji kada imaju simptome nalik gripi, postoje naznake da neki mogu prenijeti virus bez da imaju simptome ili prije nego se oni pojave. Ukoliko se ovaj podatak potvrdi, to će otežati rano otkrivanje zaraze, ističe se na stranicama Ministarstva.

SAVJETI GRAĐANIMA:

Građanima se savjetuje pridržavanje uobičajenih mjera opreza, kao što se inače savjetuje radi smanjenja rizika od drugih bolesti na putovanjima (npr. alimentarne infekcije koje se prenose fekalno-oralnim putem ili nedovoljno termički obrađenom hranom, respiratornih koje se prenose aerosolom i kapljičnim putem, spolno-prenosivih bolesti koje se prenose nezaštićenim spolnim kontaktom, krvlju prenosivih bolesti koje se prenose dijeljenjem pribora za injektiranje lijekova i droga).

To su:

  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju;
  • često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, ako kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa, ne dodirivati oči usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom;
  • izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim životinjama;
  • konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme; temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda;
  • izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato.


Komentari