ŽILET-ŽICA UBIJA NAŠE ŽIVOTINJE! Medvjedi, vukovi i risovi uskoro bi mogli izumrijeti jer ne mogu migrirati

prijatelji-zivotinja.hr

Istraživanja pokazuju da bi žica mogla uzrokovati tragične posljedice.

Žilet-žica postavljena duž 180 kilometara granice blokirala je stoljetne migracijske rute vukovima i medvjedima koji državnu granicu, pogotovo u vrijeme parenja, prelaze i više puta godišnje. Naime, tako navodi studija objavljena u časopisu PloS Biology koju je zatim prenio Guardian.

Zloglasnu žicu postavila je Slovenija duž svoje granice s Hrvatskom, a istraživanja pokazuju da bi ista mogla uzrokovati tragične posljedice. Naime, moglo bi doći do lokalnog izumiranja nekih od ugroženih životinjskih vrsta poput medvjeda, vuka i risa, piše Index.

Već se ranije puno pisalo o ovakvom stradavanju životinja, a najčešće sse radi o srnama i jelenima. U zadnje vrijeme zabilježen je i sve veći broj stradavanja domaćih životinja. Guardian navodi kako je slovensko inzistiranje na fizičkoj ogradi ovakve vrste dovelo do još jednog problema – ograda je blokirala migracijske rute vukovima i medvjedima te dinarskim risovima. Posebno je ugrožen dinarski ris, za kojeg bi žilet-žica mogla predstavljati posljednji korak prema konačnom izumiranju.

Posljedice postavljanja žice vidjet će se kroz desetak godina u pogoršanim genetskim kodovima životinja kojima je onemogućeno kretanje.

Već smo ranije pisali o problemima koje uzrokuju postavljene žice. Prijatelji životinja već su na početku problema pozvali hrvatsku vlast da službeno urgira prema Sloveniji i Mađarskoj, zahtijevajući uklanjanje žice koja se ionako prema pravilima struke ne smije postavljati na tlo, zbog zaštite životinja te slobode i dobrobiti svih nas.

Na samoj žici dosad je, kako prenosi Index, stradalo i više od stotinu divljih životinja. Zabilježeni su i slučajevi krivolovaca koji namjerno hranom ostavljenom na žilet-žici mame životinje. Guardian također donosi informaciju po kojoj bi ograda uskoro mogla biti postavljena duž svih 670 kilometara granice s Hrvatskom, uz argument da je u vojarnama blizu granice još uskladišteno više tona žilet-žice, koju vojska može u najkraćem roku razmotati i montirati.

>>>STRAVIČNI PRIZORI: Evo što nedavno postavljena žilet-žica radi divljim životinjama (FOTO 18+)


Komentari