ZEMLJA UHLJEBA I NEPOTIZMA: Direktora HEP-a branitelju oduzima prednost kako bi zaposlio rođaka

Foto: Facebook

Zapošljavanje na temelju rodbinskih veza u Hrvatskoj je javna tajna. Svi znaju, a nitko ništa ne poduzima. 

Čini se da nepotiznam nije zaobišao ni HEP u kojem se natječaji očito namještaju, zakoni se krše, a položaji zlorabe kako bi se zaposlili rođaci. Pritom se prednost oduzima braniteljima, a prema dostupnim dokumentima sve je to učinio direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek. 

Iz HEP-a su odgovorili da još nitko nije zaposlen i da će kontrola biti provedena. Ne zna se kakav efekt će kontrola imati  kada postoje dokazi koji ovako eksplicitno dokazuju namještanje natječaja za električara u HEP-u. Iako su svi svjesni da je uhljebljivanje problem broj jedan u javnim tvrtkama, još ni u jednom slučaju nisu objavljene ovako detaljne naredbe.

Ovaj slučaj nikada ne bi izašao u javnost da je predsjednik natječajne komisije pregazio svoj moral i prekršio zakon. On je odlučio da neće poslušati nadređenog i počiniti kazneno djelo te zaposliti lošijeg kandidata, čak i pod cijenu otkaza.

Natječaj za električara u Sisku raspisan je 10. listopada, a Marjanović je postavljen na čelo natječajnog povjerenstva koje treba obaviti razgovore s kandidatima te pregledati svu potrebnu dokumentaciju i naposljetku izabrati najboljeg kandidata.

Problemi su počeli kada je šef HEP Toplinarstva naredio da se zaposli G.M., a Marijanović ga je uvjeravao da postoji kandidat V.C. koji ispunjava sve uvjete za radno mjesto i kao branitelj ima prednost po Zakonu.

Kada je Martinek saznao da drugi kandidat ima prednost, u priču je uvukao i predsjednika uprave HEP-a Pericu Jukića rekavši da je G.M. njegov rođak i da je upravo on naredio da se njega mora zaposliti. Kako saznaje 24 sata, dotični G.M. nema nikakve veze s Jukićem.

24 sata
24 sata

Jasno je da se natječaj namještao kako bi se zaposlio kandidat s vezom, ali još se ne zna je li G.M. u rodbinskoj vezi s nekim iz uprave ili se Martinek na njih pozivao samo kako bi sebe ogradio i krivicu svalio na neku veću “ribu”.

Sada je najugroženiji onaj najpošteniji

Marijanović nije mogao prekršiti Zakon čak ni pod cijenu otkaza, a njegova sudbina sada je neizvjesna. On sa suprugom čeka prvo dijete, a ne zna ni hoće li sutra imati posao ako Martinek i Jukić ostanu na svojim položajima.

I sve to samo jer je bio pošten i nije mogao zatvoriti oči pred nepravdom. Prijatelji mu se dive na hrabrosti, ali se i pitaju što mu je to trebalo, a to ne zna ni on sam, samo zna da su ga roditelji učili da bude pošten i preko ovakvog besramnog kršenja zakona nije mogao prijeći.

Iz HEP-a ne daju konkretne odgovore o Marjanovićevoj sudbini.


Komentari