Zdravi mladi koji tek polažu vozački, liječnički moraju ponoviti nakon 6 mjeseci i platiti duplo

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Liječnički pregled za vozački stoji 450 kuna.

Na adresu naše redakcije stiglo je pismo ljute majke čija kćer  je položila vozački ispit, ali dozvolu joj ne daju jer je od njenog lječničkog prošlo šest mjeseci i jedan dan. Pregled mora ponoviti i platiti ga još 450 kuna.

Priča kreće ovako:

“Dijete mi je upisano u jednu autoškolu i kod upisa je bilo potrebno liječničko uvjerenje koje je predhodno napravila i platila 450 kuna.

Nakon završenog predavanja iz propisa čekao se ispit u Hrvatskom autoklubu nekih 4 tjedna pa naravno prvi put obzirom da ima zaista trosmislenih pitanja nije položila i onda se opet čekao ispit , ovoga puta 2 tjedna. Položila je na drugom ispitu i nakon toga počela voziti sa instruktorom.

Naravno da ima obveze jer je na prvoj godini teškog fakulteta pa je vozila obzirom na druge obveze i polagano savladavala vožnju. Nisam očekivala da će naučiti sa 35 sati jer nije nikad ranije vozila, jer sam i sama učila voziti u Zagrebu i svjesna sam složenosti prometa.

Vozila je 60 sati i nakon čega je rekla ‘Mama sad nemam straha i instruktor mi ne pomaže’, izišla je na ispit iz vožnje.

Gospodin koji ispituje ju je izmrcvario 40 minuta i naravno da je zadnjih par minuta pala koncentracija i kod prestrojavanja je prešla preko pune crte i nije zbog jedne greške položila”, piše majka.

Položila iz “druge”

Nije rijetkost da mladi vozači ne polože iz prve, stoga majka nije radila dramu oko toga. Drama je došla kasnije.

“Dobro rekla sam, položit ćeš drugi put. Opet se ispit čekao 3 tjedna i položila je drugi put ispit i otišla izvadit vozačku dozvolu i zove sva uplakana: ‘Mama nedaju mi dozvolu jer je liječničkom uvjerenju prošlo 6 mjeseci i jedan dan i treba izvaditi novi’.

Tako sam bila ljuta na sustav i nazvala autoškolu pa se izvikala i dobila odgovor: ‘Gospođo liječničko uvjerenje ukoliko je bez ograničenja za autoškole, ispitivače i policiju kad zaustavi instruktore zbog kontrole vrijedi i nema rok trajanja, ali problem je što kod izdavanja vozačke dozvole ne smije biti starije od 6 mjeseci što je glupo, ali mi smo nemoćni’.

Tko je onda moćan?

Ovakav propis koristi samo liječnicima koji preglede obavljaju i dobivaju novac za to.

“Pa sad ja vas pitam ‘Kakva su to pravila?’ Naknadno sam doznala da to datira od kada je ministar zdravstva bio dr. Milinović iz HDZ-a koji je tim direktno pogodovao kolegama doktorima da povećaju zaradu.

Kako je moguće da ja (koja sad imam 40 godina) imam vozačku do 65 godine i netrebam nikakav pregled, a zdravu djecu koja su bila prije 6 mjeseci na pregledu tjeraju na novi pregled koji se ponovno plaća 450 kuna??

Ako je doktor medicine na temelju liječničkog pregleda izdao liječničko uvjerenje bez ograničenja, otkud pravo MUP-u da stavlja bilo kakvo ograničenje, odnosno da pravi razliku između građana koji posjeduje liječničko uvjerenje i još nema vozačku dozvolu i građana sa istim liječničkim nakon što izvadi vozačku dozvolu, jer tada mu liječničko uvjerenje vrijedi do kraja života?

Tko u MUP-u kome pogoduje i zbog čega, našu mladež (odnosno nas roditelje) tjeraju bespotrebnim, nepoštenim, sumnjivim propisima na nepotrebne dodatne troškove i tako pogoduju nekom?? Zar je to zadatak MUP-a??”, pita se majka.

Što kažu u MUP-u?

Prenosimo njihov odgovor u cijelosti:

“Člankom 6. Pravilnika o vozačkim dozvolama (”Narodne novine” broj 43/13, 22/13, 155/13,1/15,33/16 i 108/16), propisano je da se uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, između ostalog prilaže i uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima koje ne smije biti starije od šest mjeseci.

Rok važenja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti vozača od šest mjeseci je određen sukladno smjernicama Europske komisije.

Naime, prilikom donošenja Pravilnika o vozačkim dozvolama, budući da se isti usklađivao sa EU Direktivama o vozačkim dozvolama, obveza ovog Ministarstva bila je od Europske komisije zatražiti preliminarnu ocjenu o usklađenosti nacrta prijedloga Pravilnika o vozačkim dozvolama s EU propisima o vozačkim dozvolama. Kako se jedna od primjedbi Europske komisije odnosila i na rok važenja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti koje se prilaže uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, bilo je nužno propisati rok važenja uvjerenja od šest mjeseci.

Stoga, ukoliko je isteklo šest mjeseci od izdavanja zdravstvenog uvjerenja, za izdavanje vozačke dozvole je potrebno priložiti zdravstveno uvjerenje novijeg datuma”

>>> JEFTINIJE NA VOZAČKI: Zbog ‘Hitroreza’ se ukida sadašnja minimalna cijena


Komentari