ZBOGOM KORONI? Capak otkriva tko će prvi u Hrvatskoj dobiti cjepivo, je li obavezno i koliko košta

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

“Hrvatska je osigurala dovoljne količine cjepiva s ugovorima zasada s tri dobavljača, za više od 50 posto stanovnika”, ponovio je jutros ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji je gostovao u emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog”.

“Imamo još jako puno distribucijskih i logističkih elemenata za koje nemamo podatke pa ne možemo napraviti detaljan plan, ali osnovne elemente imamo”, dodao je.

Na pitanje od kojeg proizvođača je najizglednije da ćemo uvesti cjepivo, još uvijek nije siguran.

“Ne znamo koje će biti prvo registrirano, najizglednije je da bude Astra Zeneca. Ima nekih najava da bi i Pfizerovo cjepivo to moglo biti, i s njima imamo ugovor. Tražili smo milijun doza, ali konačne brojke ćemo dati kada EU to odredi prema broju stanovnika. Liječnici i zavodi za javno zdravstvo su cjepitelji i tu nema velikih promjena”, rekao je Capak.

Što se tiče populacije, to su ponajprije starije osobe i oni s kroničnim bolestima, kao i zdravstveni djelatnici, djelatnici u domovima za starije, eventualno vojska i policija. Dodao je da je cijepljenje dobrovoljno i besplatno za prioritetne skupine.


Komentari

loading...