Zbog kupališta Šmidhen od države traže pet milijardi kuna, evo koliko bi zapravo mogli dobiti

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Slaven Čolak i njegova grupacija Fantazija u četiri sudska postupka pred Općinskim sudom u Zagrebu od države zajedno sa sudskim troškovima traže više od pet milijardi kuna na ime izgubljene dobiti zbog nerealiziranog projekta zabavnog parka na području nekad popularnog kupališta Šmidhen u Samoboru, piše u četvrtak Večernji list.

Traži pet, no bio bi spreman i na 1,8 milijardi pa čak i na ‘samo’ milijardu kuna odštete. Proizlazi to iz prijedloga nagodbe koju je ova grupacija početkom siječnja ove godine poslala Ministarstvu državne imovine, navodi dnevnik.

Država bi, po tom dokumentu, tužiteljima isplatila 1,98 milijardi kuna, no napominje se i da bi Fantazija pristala i na naknadu od 990,5 milijuna kuna.

Ovakvu je ponudu Ministarstvo odbilo nakon očitovanja DORH-a, koji za Čolakove zahtjeve kaže da su potpuno neosnovani te da “ne postoji pravna osnova za sklapanje nagodbe”.

DORH u svojem očitovanju navodi i da nijedna od parnica u kojima zastupa državu nije završila presudom u Čolakovu korist. Dapače, jedna je nepravomoćno završena odbijanjem tužbenog zahtjeva. Zbog toga su iz Ministarstva imovine Čolaku otpisali da na nagodbu ne mogu pristati, uz napomenu kako oni nagodbu ne mogu ni sklopiti jer nisu stranka u postupku, već to može učiniti isključivo Državno odvjetništvo, piše Večernji list.

Na Čolakove optužbe u tjedniku Nacional kako se Ministarstvo priključilo nizu institucija koje godinama koče projekt obnove Šmidhena, iz ministarstva Gorana Marića odgovaraju da su, upravo suprotno, baš oni nakon 12 godina stvorili sve pretpostavke da se ovaj projekt napokon realizira. U tu su svrhu, kažu, pozvali investitora na plaćanje dospjelih neplaćenih naknada po ugovoru o pravu građenja iz 2007. godine te na plaćanje naknade po ugovoru o zamjeni nekretnine od 28. listopada 2011. godine, navodi Večernji.

U ministrovu su krugu, međutim, i jučer inzistirali da je Ministarstvo pod golemim pritiskom Čolaka i njegovih suradnika. A kako su jučer kuloarske informacije iz premijerove najave rekonstrukcije Vlade iščitavale i mogućnost smjene ministra, ali i ukidanja Ministarstva, u Marićevu su krugu tumačili da bi isključivi povod za takav scenarij, uz već spomenutu naplatu poslovnih prostora, bila priča vezana za Šmidhen, donosi Večernji list.


Komentari