Zbog jedne pogreške suda sve bi moglo ‘pasti u vodu’? Evo zašto bi mogao propasti proces protiv Kreše Peteka

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Samo jedna greška na početku sudskog procesa protiv poduzetnika Kreše Petka u aferi Janaf, mogla bi promijeniti sve.

Kako doznaje Telegram, pogrešku je napravio Županijski sud, a to je utvrdio Ustavni sud. Radi se o tome da Peteku nije omogućeno da se očituje o žalbi USKOK-a na odluku kojom mu je određen istražni zatvor.

Nije ni pozvan na sjednicu izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje je o toj žalbi odlučivalo.

Riječ je o zagarantiranom pravu prema kojem svaki okrivljenik mora imati jednaki tretman na sudu kao i predstavnici državnog odvjetništva, u ovom slučaju USKOK.

Istražni zatvor produljen mu je do 17. siječnja

Uhićen je 17. rujna 2020., a istražni zatvor određen mu je dan nakon tog. Najprije je u Remetincu završio samo kako ne bi utjecao na svjedoke, no USKOK se žalio i tražio da mu se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U konačnici je takvu odluku izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu i donijelo.

Njegovi odvjetnici naveli su u ustavnoj tužbi da nisu znali za USKOK-ovu žalbu, a tvrde i da nisu dobili poziv za sjednicu izvanraspravnog vijeća. Tek kad su primili sporno rješenje, doznali su da mu je istražni zatvor određen i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke kao i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Tako onda nisu mogli ni odgovoriti na žalbu, tj. izmijeniti argumente kojima bi pokušali osportiti USKOK-ove tvrdnje. Istražni zatvor Peteku je produljen do 17. siječnja.


Komentari