Zbog epidemioloških mjera svi će učenici morati pohađati nastavu vjeronauka, čak i oni koji prije nisu

Photo: Igor Soban/PIXSELL

S obzirom na epidemiološke mjere i činjenicu da niz škola u Hrvatskoj nije primijenilo rješenje da vjeronauk kao izborni predmet bude prvi ili zadnji sat nastavnog dana, već je stavljen u sredini, svi će učenici morati pohađati ovaj predmet. Čak i oni koji prije nisu, pa makar možda biti druge vjere.

Odluka je to koja se provodi u skladu s modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanima s covidom-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021, piše index.hr. Podsjetimo, plan ministarstva temeljen je na tri scenarija: prvi se temelji na provođenju nastave u cijelosti u učionicama za svu djecu, drugi se odnosi na mješoviti oblik nastave, dijelom u školi, a dijelom na daljinu, dok je treći nastava na daljinu. Za one koji pohađaju nastavu ograničeno je kretanje. Tako su mnoge škole za vjeronauk koji je stavljen drugi ili treći sat odlučile da učenici ne napuštaju učionicu, u skladu s epidemiološkim uputama.

I čini se da su mnogi roditelji ogorčeni. Smatraju da ova odluka djecu stigmatizira po vjerskoj osnovi. Najviše im smeta činjenica da je ministarstvo olako donijelo ovu odluku, bez da uopće razmisli o alternativnim rješenjima poput organiziranih boravaka ili premještanje vjeronauka na prvi ili zadnji sat.

Za ured dječjih pravobranitelja ovo je problem koji se već dugo ponavlja. Tako iz ureda Pravobraniteljice za djecu Helene Pirnat Dragičević ističu kako su se proteklih godina njihovom Uredu obraćali roditelji koji su ukazivali na poteškoće koje imaju djeca koja ne pohađaju vjeronauk zbog toga što je sat vjeronauka prema rasporedu u sredini nastave, a djeci za to vrijeme nisu ponuđeni odgovarajući sadržaji.

“To je osobito problem u nižim razredima osnovne škole jer bi djeca, za vrijeme dok su drugi učenici na nastavi vjeronauka, sjedila na hodniku, šetala oko škole ili bi, u nedostatku prikladnog rješenja, ipak sjedila na satu vjeronauka s ostalima. Zbog neodgovarajućeg organiziranja aktivnosti za učenike u vrijeme tog „slobodnoga“ sata, neki bi roditelji svoju djecu, radi zaštite i sigurnosti, ipak upisali na vjeronauk, iako to isprva nisu namjeravali. Smatramo da to nije dobro rješenje i da nastava vjeronauka ne bi trebala biti nametnuta nijednom djetetu ako to nije izbor djeteta i njegovih roditelja”, rekli su indexu iz tog ureda.

Isto tako, kažu nam iz Ureda, obvezivanje djece na sudjelovanje u nastavi vjeronauka, uključujući i one koji nisu vjernici ili su pripadnici drugih vjeroispovijedi, može predstavljati povredu prava djeteta na slobodu misli, savjesti i vjere prema Konvenciji o pravima djeteta.

Obaveza pohađanja vjeronauka ipak ne postoji u svim Hrvatskim školama. Jedna zagrebačka škola dozvoliti će djeci koja ne pohađaju ovaj predmet da izađu na dvorište.

“S dolaskom korone, obaviješteni smo da će ih smještati u za to posebno predviđenu učionicu, ali su im ukinuli mogućnost izlaska na školsko dvorište. Nakon intervencije dobila sam neformalnu informaciju da će ipak moći na dvorište”, ispričala je na index jedna majka iz Zagreba zaključivši da se organizacijom nastave po kojoj je vjeronauk u sredini rasporeda djeca stigmatiziraju po vjerskoj osnovi.


Komentari