U ROVINJU ZAVATRILO ZBOG 101 MHZ Vrabec-Mojzeš: ‘Stvarni vlasnici su opasni dečki Pripuz’; Obuljen: ‘Neka bjegunac Kutle dođe u Sabor’

Foto: Instagram

Na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu, koji se trenutno odvija u Rovinju, odvila se žustra rasprava između dr.sc. Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture i medija Republike Hrvatske te Zrinke Vrabec-Mojzeš, bivše glavne urednice radija 101, a danas novinarke tjednika Nacional. Naime, na panelu pod nazivom Zakon i red, Obuljen Koržinek je govorila o Zakonu o elektroničkim medijima što je Vrabec-Mojzeš iskoristila kao priliku da još jednom skrene pažnju na temu radijske koncesije za 101 MHZ i problematizira dodjelu Top Radiju u vlasništvu Ivana Jurića Kaćunića. U raspravu su se na kraju upleli i novinar Mislav Bago i predavač FPZG Ivica Zadro.

Foto: Zagreb.info

˝Mislim da su se u novom zakonu donijeli neki ozbiljni iskoraci, a tu u prvom redu mislim na transparentnu i javnu objavu vlasništva koju smo propisali zakonom te ćemo ju ujedno i financirati. Isto tako će postojati obaveza javne objave financiranja. U tom slučaju to će zaštititi javnost jer će svatko vidjeti kako je financiran onaj tko eventualno plasira neistinit sadržaj. Sigurna sam da će taj proces ojačati povjerenje u profesionalne medije˝, rekla, između ostalog, ministrica te dodala kako će se financirati i sustavi za provjeru činjenica, a da se na raspolaganje stavljaju i financijska sredstva i zakonodavni okvir da svi zajedno, i nakladnici i novinari, rade na tome da se jača povjerenje u profesionalno novinarstvo.

Foto: Zagreb.info

Međutim, izjava ministrice kod bivše glavne urednice radija 101 izazvala je negodovanje. ˝Licemjerna je izjava ministrice kako je situacija u prostoru elektroničkih medija idilična jer je Vijeće za elektroničke medije navodno nezavisni regulator. Počet ćemo od toga da je ljude koji sjede u tom vijeću izabrala saborska većina. Nema niti jednog predstavnika HND-a koji bi bilo koga od tih ljudi tamo podržao, a drugo, oni su donijeli jednu skandaloznu odluku nakon niza istraživačkih tekstova tjednika Nacional koji je, kao što znate, uspio smijeniti Tomislava Karamarka s čela predsjednika HDZ-a i dovesti na neki način i vašu vladu u svoju poziciju. Kako je moguće da su tekstovi koje je objavljivao tjednik Nacional bili relevantni u tom trenutku, a sve ono što su tjednik Nacional, Index, Telegram i brojni drugi neovisni portali, objavljivali o tome da je zapravo radijski prostor već godinama u rukama jednog pravog vlasnika, koji je to sam razotkrio, to je bio Miroslav Kutle, a njegov paravanski vlasnik Ivan Jurić Kaćunić, koji je do sada imao vlasništvo nad sedam najvećih frekvencija u državi, kako je moguće da takvi tekstovi više nisu bitni i nisu relevantni? Nemojmo zaboraviti ni da većina tih medija informacije dobiva od jednog servisa koji se zove Media Servis, a čiji je vlasnik ponovno Jurić Kaćunić. Dakle, vi uopće ne možete govoriti o pluralizmu medija˝, oštro je uputila Vrabec-Mojzeš te prozvala ministricu zbog ‘pranja ruku’ od odluke VEM-a spomenuvši i braću Pripuz koji su, kako je rekla, prema prepisci Jurića Kaćunića i Kutle, postali novi vlasnici.

Vi ste emotivni

˝Zrinka, vi ste jako emotivni što je meni jasno jer ste bili dijelom 101 – u trenutcima njezinog uspjeha, ali i kad je potonula˝, odvratila je novinarki ministrica rekavši i kako sada prvi put čuje da je Nacional pomogao da oni dođu na vlast. ˝Ako se zalažemo za neovisne regulatore, onda ne možemo selektivno, kada nam se njihove odluke sviđaju – reći da su nezavisni, a kada se ne sviđaju – pozivati vladu da na njih utječu. To nije demokratski i to se ne smije događati˝, napomenula je ministrica koju je u nekoliko navrata Vrabec-Mojzeš prekidala upadicama i komentarima iz publike.

˝Neprihvatljivo mi je da vi bjegunca od pravosuđa predstavljate kao nekakvu moralnu vertikalu. Neka dođe gospodin Kutle u Sabor govoriti. Ista stvar je Zdravko Mamić. Ponovit ću što sam rekla i prilikom gostovanja u Nedjeljom u 2, vi ste pozvali osobu koja sjedi u zatvoru da piše kolumnu o hrvatskom pravosuđu. Ja mislim da će naše institucije biti jake toliko koliko budemo institucije jačali, a ne razarali. Ja to radim kroz institucije u kojima radim, a bilo bi dobro da i vi to radite´˝, kazala je ministrica.

Foto: Zagreb.info

˝Mi se ne pozivamo na bjegunca, dapače, u svakom tekstu ističemo da je bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Međutim, ako su pravosudne institucije djelovale na dokumente koje je iznio Zdravko Mamić, također bjegunac, zašto sada ne reagiraju na isto. Riječ je o dokumentima o paravanskom vlasniku dok su stvarno vlasnici pola radijskog prostora opasni dečki iz podzemlja – braća Pripuz koja su također kontrolirala i grad Zagreb. Kako je moguće da je pravosuđe reagiralo tek kad je umro Milan Bandić? To nas treba brinuti. Pravosuđe ne funkcionira, a vi kao nadležna ministrica vrlo dobro znate za sve ove podatke jer su prisutni u javnosti godinama. Ja bih na vašem mjestu itekako reagirala˝, poručila je Zrinka Vrabec-Mojzeš.

Nakon Vrabec-Mojzeš pitanja povezana s dodjelom koncesije su iz publike postavili i novinar Mislav Bago te predavač na Fakultetu političkih znanosti Ivica Zadro. Bago je htio znati je li prihvatljivo da koncesiju dobije tvrtka s poreznim dugom i neplaćenim doprinosima, a Zadro zašto se nije pokušalo pronaći rješenje na način ponuđača treba potvrdi kojom jamči da ostale tvrtke, kojima je vlasnik ista odgovorna osoba kao ponuditelj, nisu imale porezni dug. Ministrica je rekla kako dugovanje nije prihvatljivo, da se zakon mora poštovati, da treba pričekati odluku suda te da bi primjena posebnih odredbi samo za medije bila protuustavna.
Foto: Zagreb.info

Predsjednik Nadzornog odbora C.I.O.S. Grupe Petar Pripuz poslao je 25. listopada 2021. glavnoj urednici portala Zagreb.info Marji Čolak zahtjev za objavom ispravka objavljene informacije, vezano uz ovaj tekst, objavljen 25. rujna 2021. Ispravak objavljujemo sukladno čl.40. Zakona o medijima.

”U potpunosti je netočan zaključak gospođe Vrabec-Mojzeš o mojoj navodnoj participaciji u vlasničkoj strukturi nove radijske postaje koja emitira na frekvenciji 101,0 Mhz, kao i navodnog prikrivenog vlasništva nad ‘pola radijskog prostora’, kako je isticala sudionica tijekom javne rasprave koja se održavala u sklopu Weekend MEDIA Festivala, istovremeno sasvim neutemeljeno nazivajući javno mene i člana moje obitelji ‘opasnim dečkima’. U potpunosti odbacujem bilo kakve zlonamjerne insinuacije koje me dovode u vezu s bilo kakvim inkriminirajućim kontekstima, nemoralnim aktivnostima i nezakonitim postupanjima. S poštovanjem, Petar Pripuz.”


Komentari