ZASTRAŠUJUĆE! Petrinja i Sisak pomaknuli su se i do 86, a tlo u Glini propalo je za 10 centimetara

Photo: robert Anic/PIXSELL

Razoran potres 29. prosinca prošle godine na području Banovine, kao i niz jakih i umjerenih potresa koji su uslijedili nakon toga, ostavio je velike posljedice na stanovništvo Sisačko-moslavačke županije. Mnogi su ostali bez krova nad glavom, a koliko se tlo jako zatreslo svjedoče zastrašujući rezultati Državne geodetske uprave prema kojima je utvrđeno da su se Petrinja i Sisak pomaknuli i do 86 centimetara.

 “Na temelju dobivenih rezultata i analizom koordinata stalnih točaka geodetske osnove prije i nakon potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju točke na području Petrinje i to sa srednjim vrijednostima pomaka 45 centimetara u smjeru jugoistoka, dok srednje vrijednosti pomaka za Glinu iznose 10 centimetara u smjeru sjeverozapada, odnosno 10 centimetara u smjeru istoka za područje Siska.

 Također, utvrđen je visinski pomak od 10 centimetara (spuštanje tla) za područje Grada Gline”, objavilo je na svojim službenim internetskim stranicama Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske.

Navedeni rezultati će se koristiti za planiranje aktivnosti vezanih uz obnovu geodetske osnove, provođenje homogenizacije katastarskih planova, potrebnih katastarsko geodetskih mjerenja i smjernice za daljnje istraživanje i postupanje u svrhu sanacije i preciznog koordinatnog definiranja prostora.


Komentari