ZAŠTO JE DIZEL JEFTINIJI, A BENZIN SVE SKUPLJI? Prekaljeni naftaš ima odgovor na ovo pitanje!

Vožnja (Foto: Carvertical)

Jutros su vozače na benzinskim pumpama dočekale nove cijene goriva. Od danas litra Eurosupera 95 je 46 lipa skuplja nego prošli tjedan i sada stoji 13,83 kune. Premium verzije su narasle do iznosa od 14,79, do čak 15,3 kune. Puni tank benzina od 50 litara tako je 23 kune skuplji nego jučer.

Dok benzin raste, litra osnovnog dizela pala je ispod 13 kuna i iznosi točno 12,92 kune, a premium stoji 14,29 kune po litri. Cijena autoplina ostala je ista kao i prošlog tjedna i stoji, ovisno o prodajnom mjestu, 7,59 do 7,89 kuna po litri.

Mnogi se pitaju što se događa sa dizelom. Tjednima su nas stručnjaci plašili najavama o manjku dizela i nestašicama na benzinskim pumpama, a sada se događa nešto posve suprotno – benzinu cijena brzo ide gore, a dizelu pada.

Odgovor na to pitanje potražili smo kod bivšeg direktora INA-e energetskog stručnjaka Davora Šterna.

“Riječ je o periodičnim promjenama do kojih povremeno dolazi. Trgovci su vjerojatno kupili veće količine za trgovanja, pa sada imaju viška. Kad ima viška robe na tržištu, onda cijena pada,  kada robe nema, onda cijene rastu, a u ovom trenutku veći problem viškova nego nestašica”, kaže Štern.


Komentari