ZAŠTO NJEMAČKI ‘PRAŠAK’ PERE BOLJE? Dokazano da se Hrvatima namjerno plasiraju skuplji, a nekvalitetniji proizvodi

Foto:Facebook/Ilustracija

“Dokazano plaćamo skuplje, a dobivamo slabiju kvalitetu”, kazala je Borzan.

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je prijedlog hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan da se problem različite kvalitete naizgled istih proizvoda u novijim i starijim državama EU članicama uvrsti u Strategiju jedinstvenog tržišta.

Velika je to pobjeda za novije članice EU jer je do sada većina iz zapadnih država odbijala takve amandmane, odbacujući mogućnost da takav problem uopće postoji.

Istraživanje potvrdilo da se lošiji proizvodi “uvaljuju” novim članicama

Skupa sa češkom socijaldemokratskom zastupnicom Olgom Sehnalovom, Biljana Borzan je i u redovima Europske pučke stranke u Odboru lobirala za taj prijedlog.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Prezentirani su im rezultati istraživanja koji su pokazali da je više od trećine proizvoda slabije kvalitete u novijim državama članicama, nego u starijim. Istraživanje je pokazalo i da se u istim tvornicama namjerno odvajaju lošiji proizvodi kako bi se poslali u novije države članice. Isto tako, čak je 14 od 24 testirana proizvoda bilo skuplje upravo u mlađim članicama.[/box]

“Kolege u Odboru nisu imali razumijevanja prema našim naporima da se problem stavi na dnevni red. Govorili su da primjerice da Nijemci vole kad im deterdžent slabije miriši, nego primjerice Francuzi. Međutim, kada smo im podastrle dokaze da to nije stvar subjektivne percepcije, već da u ovom konkretnom primjeru taj deterdžent slabije pere, onda su uvažili našu poziciju. Dokazano plaćamo skuplje, a dobivamo slabiju kvalitetu! “, kaže Borzan.

Zato Borzan provodi još jedno istraživanje u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu. Uspoređivat će proizvode iz Hrvatske i Njemačke, a upravo će hrvatski potrošači imati priliku odrediti koji proizvodi će se testirati. Naime, provest će se telefonska anketa na slučajnom uzorku.

“Ovo je velika stvar za naše potrošače, a i velik poticaj meni osobno jer sam često slušala odbijenice iz Europske komisije da taj problem uopće ne postoji i da dok je proizvod siguran za zdravlje, to nije nadležnost EU. Iznimno mi je drago što je ovaj problem našao mjesto u ovako važnom strateškom dokumentu EU. Neću stati dok god EU ne riješi problem drugorazrednih potrošača na svom tržištu”, kazala je Borzan.
Podsjećamo, još je 2011. slovačka Agencija za zaštitu potrošača objavila istraživanje koje je pokazalo kako proizvodi koji se prodaju na policama starijih i novijih država članica imaju značajne razlike u kvaliteti. Europska komisija sufinancirala je to istraživanje, ali već godinama ignorira njegove rezultate.


Komentari