Zastave su danas na pola koplja: Dan je žalosti za sve unesrećene u razornom potresu

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Razoran potres magnitude 6,2 po Richteru u utorak je pogodio Sisačko-moslavačku županiju. Mnoge su obitelji ostale bez domova.

Potres je odnio i sedam ljudskih života, a mnogo je osoba i ozlijeđeno. Kuće su sravnjene za zemljom. Osjetio se i u ostatku Hrvatske.

Prouzročio je veliku materijalnu štetu te će posebno stanovnicima Siska, Petrinje, Gline i okolnih sela trebati pomoć da se ponovno vrate u onaj život koji su imali prije potresa. Obnova bi mogla trajati godinama.

Iz svih ovih razloga Vlada je na zadnjoj sjednici odlučila da je upravo danas, 2. siječnja Dan žalosti.

Pomoć stiže sa svih strana

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prema zakonu moraju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

Vlada je odobrila i 120 milijuna kuna za unesrećene u potresu. Pomoć smo dobili i iz drugih zemalja Europe. Šef Hrvatskog crvenog križa Robert Markt obavijestio je i kako su oni prikupili 36 milijuna kuna za nastradale.

Prema dosadašnjim procjenama, na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je više od 2000 objekata, obavljeno je 1000 pregleda, a predano više od 5000 zahtjeva.


Komentari