ZARAŽENIH 590, UMRLO 6 OSOBA: Stožer objavio nove brojke, na respiratoru je 76 pacijenata

Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 590 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3609. Među njima su 744 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 76 pacijenata. Preminulo je 6 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 245462 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5570 preminulo, ukupno su se oporavile 236 283 osobe od toga 533 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14 812 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 373 877 osoba, od toga 5 429 u posljednja 24 sata.

Zagreb

Novih 69 osoba zaraženih koronavirusom, među kojima su dva učenika osnovnih i četiri srednjih škola, broji Grad Zagreb u zadnja 24 sata, izvijestio je u petak Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Potencijalno je ozdravilo, odnosno oporavilo se 44.529 osoba, što je 72 osobe više nego jučer, a u gradu je trenutno aktivno 429 aktivnih slučajeva zaraze.

U Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” obavljeno je 648 testiranja i 55 je nalaza bilo pozitivno, a djelatnici službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 67 novooboljelih osoba, pri čemu je samoizolacija određena za njih 375.

Od 67 obrađenih pozitivnih osoba 27 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 28 osoba su kontakti pozitivnih osoba, a obrada za četiri osobe još je u tijeku.

Za tri osobe je utvrđeno da su doputovale iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švedske i BiH, a kod tri osobe moguća je izloženost u zdravstvenim ustanovama. Jedna je osoba obrađena od strane liječnika školske medicine, a kod jedne je moguće izlaganje na radnom mjestu.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata nisu dijagnosticirani novooboljeli djelatnici niti korisnici. Zbog pozitivnog nalaza testa na covid-19 kod dva učenika osnovnih i četiri učenika srednjih škola izrečena je mjera samoizolacije za 47 učenika osnovnih i 92 učenika srednjih škola.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji u proteklom su danu potvrđena 32 nova slučaja zaraze koronavirusom, a ozdravile su tri osobe, pa je trenutno aktivno 335 slučajeva, izvijestio je u petak županijski Zavod za javno zdravstvo.

Od 32 novooboljele osobe po pet ih je Svete Nedelje i Ivanić-Grada, četiri su iz Zaprešića, tri iz Jastrebarskog, po dva imaju Velika Gorica, Vrbovec, Sveti Ivan Zelina i Dubravica, a po jednog Bistra, Luka, Žumberak, Krašić, Brckovljani i Gradec.

Samoizolacija je propisana učenicima triju razreda. Od početke epidemije u Zagrebačkoj županiji je evidentirano 20.049 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječena je 19641 osoba, a 73 osobe su umrle.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja.


Komentari