ZAR ĆE STVARNO DOĆI DO OVOGA?! U Otvorenom otkrili kako sustav može prisiliti Gaćinu na komunikaciju sa službama

Foto: PIXSELL

Danima se već odvija prava drama u Krapinskim toplicama. Već drugi tjedan učenik osmog razreda izostaje s nastave jer odbija nositi masku. Cijeli je taj slučaj otvorio Pandorinu kutiju, kaže psihologinja Ajduković.

Što se točno događa ispred škole, opisao je ravnatelj Samson Štribohar.

“Institucije su svoje napavile, a sad je na redu da to finiširamo, dodao je ravnatelj koji je potvrdio da sva ostala djeca dolaze u školu. Dječak je prošle godine u školu dolazio s maskom a s roditeljima je postignut konsenzus da se ono što je propisano mora i provoditi. Tome se nadao i ove godine, ali razgovori koje je i stručna služba obavljala s roditeljima nisu donijeli rezultata”, rekao je u Otvorenom.

Obitelji su na vrata došli i socijalni radnici, no naišli su na zatvorena vrata. Uputili su pismeni poziv na razgovor.

“Poziv na razgovor je upućen za ponedjeljak. Centar je uspio doći u telefonski kontakt s roditeljima, jer su ih sačekali pred kućom. Međutim roditelji oni nisu željeli razgovarati sa predstavnicima Centra. Sa sobom su doveli i svoje istomišljenike. To je postupak koji se na takav način ne može provesti – razgovor mora biti između roditelja i predstavnika Centra i on se bilježi. Vjerujemo da će se njihovi stavovi do ponedjeljka promijeniti i da će shvatiti ozbiljnost situacije. Doista je bitno da iskomuniciraju sa Centrom i da Centar nema loše namjere i da zaštiti dijete koje ne ide u školu.

Ukoliko ne dođe do razgovora u proceduru uz Centar za socijalnu skrb ulaze druge službe jer do komunikacije mora doći, ustvrdila je. Centar ima puno načina kako bi se pomoglo i djetetu i roditelja”, rekla je savjetnica ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Zvjezdana Bogdanović.

O djetetovom mentalnom zdravlju govorila je i pročelnica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prof. Gordana Kuterovac Jagodić.

“Kad govorimo da je djetetu ugroženo zdravlje onda moramo govoriti i o psihičkome zdravlju. Ovo dijete je dovedeno u centar pažnje. Možda mu je to zanimljivo jedan dan, ali mu dugoročno to može svakako škoditi. Njegovi vršnjaci će se vjerojatno ljutiti, a on vjerojatno ne zna na koju bi stranu. Lojalan je prema roditeljima, ali ni njima nije lako biti roditelj u pandemiji. Čini se da su došli pod utjecaj onih koji su im prikazali da je skidanje maske ustvari briga za dijete”, pojasnila je.

Psihologinja Ajduković rekla je da je sve to otvorilo Pandorinu kutiju.

“Vidjeli smo djecu, ali i roditelje koji negoduju zbog ove situacije. Otvaraju se pitanja: Zašto ja idem u školu ako on ne ide?, Imam i ja pravo da kalkuliram kad ću, a kad neću nositi masku? Kojih ću se pravila pridržavati, a kojih ne? Otvara se Pandorina kutija različitih misli. Djeca su zbunjena, a otvoreno je puno pitanja – primjerice to što škola nema psihologa”, pojasnila je Ajduković.

Ravnatelj Štribohar potvrdio je da nakon izvješća tima iz Ministarstva školi slijedi duboka sanacija. Tim psihologa će donijeti procjenu da bi mogli, kad se stvore uvjeti da učenik dođe u školu – početi raditi. Imenovan je i tim koji će napraviti plan, kako bi bili spremni, naglasio je.

Komentari