Zamjenik načelnika nacionalnog stožera objasnio kako će raditi trgovine i tržnice: ‘Vraćamo se na staro’

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut gostovao je na Dnevniku N1 televizije te se osvrnuo na slučaj napada na novinarku te snimateljicu N1 u Splitu, rad trgovina u vrijeme pandemije kao i na zaštitnu opremu koja je danas zrakoplovom stigla u Hrvatsku.

“Ono što smo dobili danas je izvješće iz PU Splitsko-dalmatinske da se provodi kriminalističko istraživanje i da su uhićene dvije osobe. Taj događaj je neprimjeren. Što se tiče svećenika i svih koji su u tome sudjelovali, takvo što se ne bi trebalo događati”, istaknuo je Trut.

O nadziranju okupljanja građana, Trut kaže kako su sve mjere koje je Stožer donio usmjerene prema tome da se zaštite građani. “Tijekom dana kontinuirano se nadzire kompletno područje, sve lokacije koje su za izlazak građana. Tijekom 24 sata je bilo oko 800 nadzora i prilikom tih nadzora nije bilo nekih ponašanja koja bi bila suspektna. Ostanimo kod kuće, to je najbolja mjera kojom možemo štiti sebe i sve ostale”, rekao je Trut.

Radno vrijeme dućana se odlukom produljilo za prethodna tri dana, dakle za četvrtak, petak i subotu, a od utorka počinju raditi kao što su radili proteklih dana od 8 do 17 sati. Od utorka tržnice rade od 8 sati do 13 sati”, kazao je Trut.

Hoće li se eventualno radno vrijeme trgovina produljivati?

“Stožer kontinuirano prati epidemiološku situaciju i sukladno analizama donosim odluke. Kad stanje bude dovoljno dobro da se to može napraviti, onda ćemo to i napraviti. Razmišlja se o puno toga”, pojasnio je Trut.

Zaštitna oprema koju je Vlada nabavila, a jedan dio je i danas stigao zrakoplovom u zagrebačku zračnu luku, je za sve one koji sudjeluju u aktivnostima borbe protiv koronavirusa”, pojasnio je Trut.

“Ja bih zamolio građane da poštivaju mjere koje su sada na snazi, a kada prilike dopuste onda će biti komunicirano koje će se mjere eventualno popustiti“, zaključno je rekao Trut.

Komentari