ZAGREPČANI NE ŽELE DA IM DJECA IDU U DALMACIJU: Sprema li se bojkot Jadrana?

FOTO: Flickr

Kako je sve više turista koji se s odmora na Hrvatskom dijelu Jadrana vraćaju s koronavirusom, tako je i sve više zemalja koje Hrvatsku žele staviti na crvenu listu i svojim državljanima šalju apele da se čim prije vrate u svoje zemlje.

Tako smo se već našli na crvenoj listi Britanaca, Austijanaca i Slovenaca, dok je Njemačka odlučila uvesti testove na covid-19 i samoizolaciju samo za one koji su bili u Splitsko-Dalmatinskoj i Šibensko-Kninskoj županiji.

Osim stranih turista, izgleda da se trenutna epidemiološka situacija naše obale ne sviđa ni Hrvatima. Najnovija bojazan je da će žarišta epidemje postati maturalci.

naime, mnogi srednjoškolci zbog kronakrize ove godine neće ići na uobičajena maturalna putovanja u strane zemlje, pa su im agencije odlučile ponuditi destinacije u Hrvatskoj. S tim su prijedlogom najprije bili nezadovoljni oni jer, kako piše Jutarnji list, taj su obrat doživjeli kao svojevrsnu kaznu.

Sada pak su protiv te ideje ustali njihovi roditelji koji ne žele da im se djeca odu zabavljati u srce epidemije.

“Moj sin treba ići na maturalac na Hvar i u Vodice 30. kolovoza, a vraća se 36 sati prije početka nastave. Vidimo da iz Dalmacije dolazi puno zaraženih, osobno poznajem deset osoba koje su se s ljetovanja vratile pozitivne na koronavirus. Svi smo mi bili na maturalnom putovanju i znamo kako se mladi ponašaju u takvim situacijama, posve je nemoguće držati distancu u diskoklubu ili na nekom druženju. Stoga se teško može izbjeći da među stotinama maturanata ne bude zaraženih, a to onda povlači u samoizolaciju i njihove nastavnike te roditelje. Iskreno se bojim da će maturalna putovanja postati novo izvorište zaraze koronavirusom”, komentirala je za Jutarnji list zabrinuta Zagrepčanka.

Ova je majka kontaktirala i Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz kojeg su joj rekli da odluku o maturalnim putovanjima donose ravnatelji pojedinih škola. No, iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja dolazi drugačija informacija.

“Odluka o odlasku na maturalno putovanje nije na ravnatelju, nego na svakom roditelju. Kada se raspisuje natječaj za organizaciju maturalnog putovanja, ravnatelj je samo jedan od članova povjerenstva koje bira ponudu. Ugovore s agencijom sklapaju roditelji. Smatram da je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji odluka o odlasku na maturalno putovanje na svakom roditelju” rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica Upravne škole Zagreb za Jutarnji.

Maturanti su na putovanje trebali krenuti još u lipnju, no tada su putovanja u inozemstvo otkazana. Situaciju s maturalnim putovanjima komentirao je i epidemiolog Branko Kolarić, član Vladina Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije, koji smatra da bi trebalo izbjegavati putovanja na rizična područja.

“U naše dvije županije, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, sigurno je da postoji viši rizik od zaraze. Ako se već putuje na ta područja, naš je savjet da se izbjegava druženje s ljudima koji su izvan naših svakodnevnih kontakata. Sve odluke o putovanjima učenika trebalo bi donijeti nadležno Ministarstvo temeljem preporuka HZJZ-a”, rekao je Kolarić za Jutarnji.


Komentari