Zagrebačka tvrtka osvojila prestižnu nagradu: Istaknula se u čak tri različite kategorije!

Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Prehrambena tvrtka Kraš dobitnica je nagrade Zagrebačke burze (ZSE) u tri kategorije – dionice s najvećim prometom, s najvećim porastom cijene te s najvećim porastom prometa, objavljeno je u četvrtak na svečanosti dodjela nagrada.

Zagrebačka burza po osmi je put dodijelila godišnje nagrade, ovaj put u sedam kategorija, a osim objektivnih odnosno statističkih kriterija, kao u slučaju kategorija gdje je nagrada pripala Krašu, razmatran je i ukupan doprinos pojedinaca i tvrtki edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala.

Nagrade je za Kraš preuzela prokuristica te tvrtke Marica Vidaković, posebno se zahvalivši svim institucijama s tržišta kapitala koja su u protekla “tri burna mjeseca” trgovanja Kraševim dionicama bile “na visini zadatka”. Zahvalila se i ulagačima, domaćima i onima iz regije, kao i medijima, koji su aktivno i na svakodnevnoj razini pratili događanja oko Kraša.

Dionica godine prema izboru javnosti je dionica AD Plastika, u kategoriji izuzetnog doprinosa razvoju tržišta kapitala nagrađena je Atlantic Grupa, a nagrada u kategoriji člana godine je osmi put zaredom pripala Interkapital vrijednosnim papirima.

S obzirom na 25 godina kontinuiranog članstva na burzi, u kategoriji člana Burze posebno priznanje pripalo je društvu Hita-vrijednosnice.

Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala dobio je Libor Weiser, jedan od prvih predavača na toj Akademiji. Akademija ZSE-a osnovana je 2010. godine, a kroz nju je dosad prošlo više od devet tisuća polaznika edukacija o tržištima kapitala.

Nagrada tvrtke PwC Hrvatska za izgradnju povjerenja javnosti, u smislu kvalitete izvještavanja i transparentnosti, uručena je Podravci.

U 2019. značajan porast prometa dionicama

Predsjednica Uprave ZSE-a Ivana Gažić istaknula je da je u 2019. ostvaren značajan porast prometa dionicama, a kako je primaran fokus, u suradnji s Hanfom, i ove godine bio povratak povjerenja u hrvatsko tržište kapitala.

U kontekstu toga istaknula je formiranje Vodećeg tržišta, koje odlikuje viša razina transparentnosti i korporativnog upravljanja izdavatelja, a na koje su dosad uvrštene dionice pet domaćih kompanija – Altantic grupe, Podravke, Arena Hospitality grupe, AD Plastika i Valamara.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman kazao je da je 2019. završila puno bolje no što je izgledalo na kraju 2018. godine, uz povećanje prometa i uvrštenje novih dionica.

Poručio je i da u 2020. naglasak mora biti na vraćanju povjerenja u domaće tržište kapitala, a vjeruje da će u tom kontekstu biti pomaka i prijedloga od strane Vlade, u smislu da se na hrvatskom tržištu kapitala nađu i nove dionice, što bi unaprijedilo povjerenje i trgovanje.

Ministar gospodarstva Darko Horvat osvrnuo se i na nedavnu prosječnu ocjenu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) radu Vlade od 2,96, kazavši da je to za “neke od nas s malo većim ambicijama relativno loša ocjena”.

Kaže da se u načelu slaže s konstatacijom HUP-a da je u 2019. učinjeno puno, ne dovoljno i da se moglo i više, a poručuje da i u 2020. treba razvijati pretpostavke za rast hrvatskog gospodarstva na globalnim ljestvicama konkurentnosti.

Također, kazao je i da se ne može oteti dojmu da je u 2019. puno više vremena posvećeno onima koji troše novac iz državnog proračuna, u odnosu na one koji ga pune.


Komentari