Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom oštro osudila ispad zadarskog konobara prema majci i djetetu s Downovim sindromom

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Zadarski je konobar jučer digao Hrvatsku na noge kada je majci djeteta s Downovim sindromom rekao da napuste kafić u koji su sjeli jer s “tim djetetom narušava reputaciju lokala”.

Brojne su reakcije uslijedile a svi su čin Zadranina oštro osudili. Jedan je drugi lokal ubrzo objavio kako će majka i dijete od sada godinu dana imati besplatno piče kod njih, a sada se javila i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom iz Zagreba, Anka Slonjšak.

“Gruba i izravna diskriminacija usmjerena prema djetetu sa teškoćama u razvoju i njenom roditelju apsolutno je neprihvatljiva te zaslužuje snažnu moralnu osudu”, reagirala je Slonjšak u priopćenju na incident u kojem je konobar jednog kafića na zadarskoj Kalelargi zatražio da djevojčica s Down sindromom napusti lokal “jer mu narušava reputaciju”, rekla je pravobraniteljica.

Dodala je i kako je ovakav postupak protuzakonit te bi majka imala pravo na podnošenje tužbe. Naime, prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije izričio se osigurava zaštita i jednakost svih građana Republike Hrvatske.

“S obzirom na snažne osuđujuće reakcije građana Zadra i lokalnih dužnosnika, kao i na brojne pozitivne vijesti iz Zadra o integraciji djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u lokalnu zajednicu, vjerujemo da se radi o izoliranom incidentu, a ne o uobičajenoj praksi. Ipak, svaki ovakav događaj važno je osvijetliti i nanovo poslati poruku o važnosti poštovanja, uvažavanja i priznavanja djece i odraslih osoba s invaliditetom koji to trebaju i zaslužuju”, zaključila je Slonjšak.

Ugostitelj uzvratio konobaru koji je izbacio dijete s Downovim sindromom: ‘Kod nas imaju besplatno piće godinu dana’


Komentari