Zagrebačka bolnica ne želi primiti djecu iz Splitsko-dalmatinske županije

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Liječnici u Zagrebu drže se oštrih mjera opreza.

Specijalna bolnica za zaštitu sjece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama u Zagrebu, tzv. Goljak do daljnjeg ne prima djecu iz Splitsko-dalmatinske županije zbog straha od ospica.

Ovu informaciju potvrdile su dvije majke iz Splita koje su za nekoliko dana trebale svoju djecu, po prijašnjoj narudžbi voditi u Zagreb na terapije. Jedna odbijena majka nije mogla vjerovati kada joj je prijateljica rekla da ne može s djetetom u Zagreb, tada je sama nazvala ustanovu i dobila “odbijenicu”.

“Kako nisam mogla vjerovati onome što čujem, sama sam nazvala bolnicu i meni su također rekli da ne dolazim jer da su se u Splitsko-dalmatinskoj županiji pojavile ospice i da zbog toga ne možemo doći u Zagreb. Šokirana sam, pa riječ je o djeci s posebnim potrebama. Jasno mi je da na ovaj način žele zaštititi djecu u bolnici, ali što će biti s onom djecom kojoj je prijeko potrebna terapija, zar i oni ne “vrijede” isto kao i djeca u Zagrebu ili drugim županijama. Pa nema svako dijete u Splitsko-dalmatinskoj županiji ospice. Djeca na Goljak idu u dogovorenim terminima i sada će se stvoriti još veće gužve nego inače, jer će djeca kojima je sada “zabranjeno” doći na Goljak trebati nove termine”, rekla je majka koja već šest godina vodi dijete na Goljak.

Mnogi smatraju da je ova mjera zaštite svojstvena Hrvatskoj, jer ne znaju u kojoj drugoj zemlji bi netko odbio djecu s posebnim potrebama i dijagnozama cerebralne paralize, epilepsije, Down sindroma i autističnog spektra ponašanja. Ono što je najbitnije u cijeloj priči, Goljak je jedina bolnica takve vrste u Lijepoj našoj i tridesetak djece iz Splitsko-dalmatinske županije sada nema gdje na terapije, piše Slobodna. 


Komentari